Српска ће морати да има резерве нафте

Марина Чигоја
Српска ће морати да има резерве нафте

БAЊAЛУКA - Иако Република Српска већ има капацитете за складиштење нафте, до почетка 2012. године, у складу са директивама Европске уније, треба да буде донесен одговарајући пропис којим ће бити регулисано питање чувања обавезних резерви нафте и нафтних деривата.

У Информацији коју је недавно усвојила Влада Српске наводи се да Директива ЕУ обавезује државе чланице да унутрашњим прописима обезбиједе држање укупних количина нафтних резерви.

- Интервентне резерве су обавезне, и то у висини од најмање 90 дана просјечног нето увоза или 61 дан просјечне унутрашње потрошње - наводи се у Информацији.

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске утврдила је прошле седмице Нацрт дозволе Рафинерији уља Модрича за обављање дјелатности складиштења нафте и нафтних деривата.

Замјеник техничког директора Рафинерије уља Стојан Симић каже да смјештајни капацитет за мазивна уља заузимају 3.000 метара кубних.

- Сировина ће се на складиштење аутоцистернама превозити из Брода, а унутрашњи транспорт одвијаће се системом цјевовода - казао је Симић и додао да је Рафинерија уља испунила све потребне услове, односно посједује сву потребну опрему и складишни простор.  

Начелник за маркетинг и рекламу "Оптима групе" Радомир Видаковић каже да Република Српска већ има капацитете за складиштење нафтних деривата.

- То смо и доказали када је прошле године због спора Русије и Украјине био спријечен транспорт гаса и када је Србија спасла своју сезону гријања захваљујући мазуту из Брода. Имамо своје смјештајне капацитете и резервоаре, који ће се, у инвестиционом циклусу, повећавати - рекао је Видаковић.

Он је нагласио да је Рафинерија нафте Брод по производњи, допремању сирове нафте и смјештајним капацитетима спремна за ове директиве.

У Информацији коју је усвојила Влада наводи се да се резерве нафте и деривата нафте могу чувати у земљи или на територији друге државе.

- Значајну улогу у формирању и чувању обавезних резерви нафте и деривата нафте у Републици Српској могу и треба да имају домаћи произвођач Рафинерија нафте Брод и Републичка дирекција за робне резерве - додаје се у Информацији.

Директиве

У Информацији о обавезним резервама нафте и нафтних деривата пише и да је посљедњих година расправљано о различитим методологијама израчунавања потребних резерви нафте у свијету, првенствено због могућности поремећаја снабдијевања тржишта дериватима. Додаје се да је због тога 2009. године донесена нова Директива на нивоу ЕУ којом се уводи обавеза држања минималних резерви нафте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана