Српска богата енергетским ресурсима

С. Т.
Српска богата енергетским ресурсима

БAЊAЛУКA - Република Српске је једна од ријетких земаља која нема проблема са недостатком енергетских ресурса, али је потребно да их на прави начин искористи, закључено је у петак на јавној расправи о Нацрту стратегије развоја енергетике РС до 2030. године.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Љубо Гламочић рекао је, да су јавне расправе широм РС биле изузетно успјешне.

- У Требињу је констатовано да је потребно квалитетније користити фосилна горива у руднику Гацко, те користити вјетропотенцијал, обновљиве изворе енергије и соларне енергије. У Палама и Бијељини отворена су питања бољег уређења сектора гаса и фосилних горива у Угљевику - рекао је Гламочић.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић рекао је да енергетику треба развијати у корист укупног економско-социјалног развоја РС.

Милорад Докић из Удружења "Врбањски бисери" истакао је да би, поред агрономије и екологије, енергетика требало да буде најважнији дио у цјелокупном развоју Српске.

Стратегију развоја енергетике РС до 2030. године израдио је Економски институт из Бањалуке и Институт Хрвоје Пожар из Загреба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана