Сребреницa: Пелет отвара радна мјеста

Радмила Ђевић
Сребреницa: Пелет отвара радна мјеста

Сребреница - Производња пелета у фабрици "Еко-М" у Зеленом Јадру код Сребренице почела је, а нови власник Холанђанин Маријус Вилт запослио је 35 радника с подручја ове општине.

Замјеник директора Марица Симић изјавила је да ће до краја ове године бити проширена производња, у коју ће бити укључено још 15 радника.

- Са постојећим бројем радника производимо 1,5 тона пелета на сат, а од септембра планирамо да подигнемо капацитет производње на четири тоне. Инсталисаћемо још једну пресу капацитета 25 тона - рекла је Симићева истичући да је у другој фази планирана производња европелета и обрада техничког дрвета.

Она очекује да ће фабрика до краја овог мјесеца добити и еколошку дозволу.

- Планирамо да ову фабрику потпуно уредимо, а прије свега да ријешимо проблеме са филтерима, који су услов за добијање еколошке дозволе - нагласила је Симићева напомињући да нови власник има добру сарадњу с локалном управом, која је помогла да процедуре потребне за рад фабрике буду што прије завршене.

"Еко-М" откупљује дрво за производњу пелета од сребреничког Шумског газдинства "Дрина", а годишње потребе за сировином су око 40.000 метара кубних дрвета.

- У складу с потребама производње, сировину ћемо набављати и од приватника који се баве сјечом дрвета - каже Симићева.

Додаје да ће се производи ове фабрике наћи и на тржишту Италије.

- Планирамо да успоставимо сарадњу са предузећима и установама у Сребреници којима је потребна замјена котлова и које за систем загријавања користе пелет. Тиме би ова фабрика постала главни снабдјевач овим енергентом - рекла је Симићева.

Планови

Фабрика пелета посједује властиту парионицу и сушару, а према најавама Марице Симић, ових дана ће стићи и брента.

- Осим стварања услова за рад фабрике и проширење производње, обавеза нам је да обезбиједимо квалитетне зараде и да их редовно исплаћујемо радницима - поручила је Симићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана