Србин заради за два дана оно што Нијемац за сат

Телеграф.рс
Србин заради за два дана оно што Нијемац за сат

Просјечан радник у Србији за један сат рада заради тек мало више од два евра. То значи да би просјечном српском раднику требало готово 15 радних сати да би зарадио онолико колико просјечан француски или њемачки радник заради за свега један сат.

У Србији је одавно постало незахвално мјерити стандард грађана чак и на основу просјечне мјесечне зараде, још више мјерити просјечну зараду по сату, а најболније би дефинитивно било поредити је с развијеним земљама. Ако бисмо се ипак упустили у то, подаци би били поражавајући.

Швеђани су, рецимо, задовољни са сатницом вриједном око 39 евра. Преко централне Европе са око 34 евра у Њемачкој и Француској до земаља источног блока цифра се спушта на највише 10 евра, што је случај у Чешкој, да би полако ка Балкану опадала на 4 евра у Румунији, 3 евра у Босни и Херцеговини и, најзад, 2,2 евра у Србији.

Српски радник је тако у незавидном положају једног од најмање плаћених у Европи, а и шире.

Да подсјетимо, наведени подаци важе само за оне са просјечном платом. Таквих је у Србији, нажалост, све мање, док се број радника на минималцу од једног евра на сат, из дана у дан повећава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана