Србији 7,7 милијарди евра од »Јужног тока«

Агенције
Србији 7,7 милијарди евра од »Јужног тока«

Лубмин - Србија ће од транзитних такси и пореза од гасовода ''Јужни ток'' имати приходе од око 300 милиона евра годишње или 7,7 милијарди евра у наредних 25 година, изјавио је данас портпарол предузећа "Јужни ток транспорт" Јаспер Јансен.

''На изградњи српске дионице ''Јужног тока'', у коју ће бити уложено око двије милијарде евра, треба да буде упослено око 2.500 људи'', рекао је Јансен новинарима из Србије, Мађарске и Бугарске, приликом  обиласка Сјеверног тока, на обали Балтичког мора у Њемачкој.

Он је истакао да ће 'Јужни ток'' више него било који други енергетски пројекат обезбједити потребе Европе за гасом, које су у порасту.

˝Потражња за гасом је у порасту, Европи сада треба око 500 милијарди кубика гаса годишње, а процјенењено је да ће годишња потражња за гасом до 2030. порасти за око 100 милијарди кубика˝, рекао је Јансен.

У том периоду смањиваће се домаћа производња гаса у Европи, што ће повећати потребе за увозом за око 150 милијарди кубних метара гаса годишње.

Јансен је указао да је ''Јужни ток'' један од најважнијих енергетских пројеката у Европи и да ће бити најдужи гасовод на свијету.

Он је навео да ће највећа корист од ''Јужног тока'' бити енергетска безбедност југоисточне Европе, отварање нових радних места, јер је у Бугарској планирано ангажовање 2.500, а у Мађарској између 1.500 и 2.500 раднка, а биће значајан и допирнос тог гасовода одрживом развоју и смањењу емисије угљен-диоксида.

Јансен је напоменуо да ће тај пројекат бити користан за све земље учеснице и за свих 11 акционара ''Јужног тока''.

''Јужни'' ток је гасовод којим ће се директно допремати руски гас из Сибира до потрошача у централној и југоисточној Европи по дну Црног мора, преко Бугарске, Србије, Мађарске, Аустрије и Словеније.

 Радови на ''Јужном току'' у Бугарској су обустављени због зхатјева Европске комисије да се на тај гасовод примене европска енергетска правила.  

Јансен је рекао да акционари ''Јужног тока'', међу којима су руски ''Гаспром'' и њемачки Винтершал који су и акционари Северног тока, имају значајно искуство у реализацији тог пројекта која могу да примене и на ''Јужном току''.

˝Оба пројекта најбојла су у својој класи и у безбједносном, енергетском и еколошком смислу и мешавина су европских и руских акционара˝, рекао је Јансен.

Одговарајући на питања новинара о значају ''Јужног тока'', директор за комуникације и односе са јавношћу Северног Тока Улрих Лисек истакао је да сваки инфраструктурни енергетски пројекат унапређује енергетску безбједност Европе, са чим се сложио и генерални директор компаније ОПАЛ гастранспорт Бернд Фогел, истакавши да свака нова гасоводна траса побољшава и унапређује ситуацију  на гасном и енергетском тржишту.

˝Ако постоји разрађен пројекат у техничком и финансијском погледу, не видим разлог зашто се не би реализовао˝, казао је Лисек, износећи лично мишљење о ''Јужном току'' и прецизирао да не види ни техничке, нити финансијске проблеме за реализацију ''Јужног тока'', јер тај пројекат има "јаке акционаре".

Он је пренио и да је у почетку јавност у западној и сјеверној Европи имала отпор према Сјеверном току, али да је временом уз потпуну транспарентност и указивање на економске користи од тог гасовода, та перцепција промијењена и Сјеверни ток сада представља пример изузетне сарадње земаља ЕУ и Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана