Србији 200 милиона кубних метара гаса

Глас Српске
Србији 200 милиона кубних метара гаса

БЕОГРAД, БЕЧ - Руски "Гаспром" обезбиједиће 200 милиона кубних метара гаса за тржиште Србије, који ће бити ускладиштени у Мађарској, јавиле су агенције.

Такав договор постигли су у Бечу представници Србијагаса, руског "Гаспрома" и њемачког енергетског концерна EON-а. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић у изјави за Б92 обећава топлу зиму, чак и ако се понови руско-украјинска криза.

Чини се да је Србија научила лекцију и да ову зиму дочекује спремнија. Складиште гаса Банатски двор почело је да се пуни, а у Бечу је договорено да руски "Гаспром" обезбиједи и 200 милиона кубних метара гаса које ће се складиштити у Мађарској. На основу постигнутог договора Србија ће у случају кризе моћи из Мађарске допремити три милиона метара кубних гаса дневно.

Иначе, дневне потребе потрошача у Србији, без индустрије, износе шест милиона кубних метара гаса.

Ипак, директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је за Б92 да ће те количине бити довољне и у случају да се понови сценарио с почетка ове године, када су Балкан и већи дио Европе остали без руског гаса.

- Гас који бисмо у случају нове кризе повлачили из мађарског складишта Србија ће плаћати по истој цени по којој и иначе плаћамо "Југоросгасу" - каже Бајатовић.

Генерални секретар Удружења за гас Војислав Вулетић подсјећа да Србија сада складишти гас у Мађарској, зато што - упркос обећањима актуелне власти, складиште Банатски двор није завршено. Он вјерује да је Србија могла да прође још јефтиније да има своје складиште гаса.

- Немачки концерн EON је сигурно заинтересован да што више прода из подземног складишта јер је цена кубног метра из подземног складишта виша од цене кубног метра које се купује сада. И онда они, као добри трговци, купе за динар, на зиму продају за два, и заинтересовани су да што више тога ураде. A ми који немамо подземно складиште морамо да се сналазимо на тај начин и да купујемо и закупљујемо, класично, то складиште у иностранству. Значи, интерес је ту свих, а нама је највећи интерес да имамо гас преко зиме - рекао је Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас.

Комерцијалне сврхе

Уколико се не понови криза с почетка ове године, гас из складишта у Мађарској биће коришћен за комерцијалне потребе српског тржишта, односно биће препродаван. За три недјеље очекује се да ће бити потписани сви неопходни уговори и документи о складиштењу гаса у Мађарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана