Србијагас загорчао живот Алумини

Марина Чигоја
Србијагас загорчао живот Алумини

Зворник - Предузеће "Србијагас" из Новог Сада повећало је од 1. фебруара цијене својих услуга компанији "Алумина" из Зворника за више од 13 пута, што ће ову фирму на годишњем нивоу коштати скоро милион КМ.

"Алумина" се снабдијева гасом из Мађарске, а за његов транспорт користи цвјевовод закупљен од "Србијагаса". Из зворничке компаније у петак је саопштено да је од 1. фебруара цијена закупа капацитета за транспорт гаса кроз Србију повећана са досадашњих 54,98 на чак 724,11 динара по кубику на годишњем нивоу. "Србијагас" је повећање цијене оправдао одлуком свог Надзорног одбора о новом цјеновнику приступа систему за транспорт природног гаса.

У "Алумини", међутим, наглашавају да су тим измјенама једино они знатно оштећени, јер је за све остале кориснике услуга поскупјела од пет до 20 одсто.

- Због овакве одлуке "Алумина" ће до краја године имати увећана издвајања за око 550.000 долара на име трошкова закупа капацитета транспортног система, што је приближно једномјесечној нето заради 1.200 радника ове фабрике - наводе у "Алумини".

У менаџменту ове компаније кажу да оволико поскупљење није забиљежено у пракси и да би одлука "Србијагаса" могла имати несагледиве посљедице на њихово пословање.

- Размјере повећања цијена угрожавају пословну филозофију до довођења у питање опстанка цијелог концепта. Наша тржишна позиционираност не допушта такву врсту пословног луксуза - истакли су у "Алумини".

Наводећи да су све досадашње обавезе према "Србијагасу" уредно сервисирали, у "Алумини" су истакли да су изненађени чињеницом да их из српске компаније нису ни обавијестили о могућим измјенама и размјерама промјене цјеновника.

- У пословном свијету је уобичајено да се до краја године потписују уговори за наредну годину. Тако је и "Алумина" у нову пословну годину ушла са прецизираним односима и дефинисаном цјеновном структуром прихода и расхода. Цијене наших производа и пословну политику за 2015. годину градили смо на бази досадашњих трошкова. Најновијом одлуком "Србијагаса" доведени смо у најнезахвалнију пословну позицију - узми или остави - навели су у "Алумини", која троши око 30 милиона кубика природног гаса годишње.

Из "Србијагаса" у петак нису одговорили на питања у вези са поскупљењем услуга за "Алумину".

Обавијестили министре

У "Алумини" су истакли да су са одлуком "Србијагаса" и њеним посљедицама по ову фабрику упознали министра индустрије, енергетике и рударства РС Петра Ђокића, Регулаторну комисију за енергетику РС, министра рударства и енергетике Србије Александра Антића и Агенцију за енергетику Србије. У "Алумини" су изразили наду да ће у кратком периоду бити пронађено рјешење за овај проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана