“Србијагас” помаже у припремама за градњу гасовода

Агенције
“Србијагас” помаже у припремама за градњу гасовода

Нови Сад – Вршилац дужности предузећа “Гас-Рес” Слободан Пухалац рекао је да би био веома задовољан када би градња крака гасовода “Јужни ток” кроз Републику Српску почела 2014. године, преносе агенције.

- Ријеч је о грандиозном пројекту који подразумијева велики посао у самој припреми градње - рекао је Пухалац уочи састанка са представницима “Србијагаса” у Новом Саду.

Он је истакао да се смисао данашњег састанка огледа у братској помоћи “Србијагаса” предузећу “Гас-Рес” на пословима припреме реализације овог пројекта кроз Српску.

- “Србијагас” далеко је одмакао у припремама и сваки њихов савјет, сугестија, као и стручна мишљења од непроцјењивог су значаја како за “Гас-Рес”, тако и за Републику Српску у цјелини - рекао је Пухалац.

Он је додао да је дужина основног гасовода кроз Републику Српску око 400 километара и да ће један крак ући и у Брчко дистрикт.

- Мало је рећи да су све структуре, не само владајуће у Брчком, биле искрено одушевљене што ће крак гасовда ући у тај град на обалама Саве - рекао је Пухалац и додао да је дистрикт изразио спремност да помогне у реализацији изградње крака гасовода.

Извршни директор “Србијагаса” надлежан за инвестиције Будимир Јовичић рекао је да ће његово предузеће пружити максималну помоћ “Гас-Ресу” у припреми реализације пројекта гасовода кроз Републику Српску.

- “Србијагас” и “Гас-Рес” већ увелико заједнички раде на пројекту крака гасовода кроз Српску - рекао је Јовичић и додао да ће данас бити утврђени оквири за реализацију задатака.

Ти оквири, каже Јовичић, односе се прије свега на потребну опрему и документацију, што је предуслов за израду идејног пројекта, студије о оправданости градње, односно израде главног пројекта.

- Наравно пре свега, неопходно је да се потпишу и нека документа између Русије и Републике Српске - рекао је Јовичић.

Осим Пухалца и Јовичића састанку је присуствовао и шеф техничког сектора “Гас-Реса” Владимир Аједер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана