Србија учествује у гасоводу Сава

Глас Српске
Србија учествује у гасоводу Сава

СAРAЈЕВО - Србија је спремна да учествује у изградњи гасовода "Сава" који би ишао кроз Републику Српску до Бање Луке, рекао је јуче у Сарајеву директор предузећа "Србијагас" Душан Бајатовић.

Он је јуче послије састанка са директором предузећа "БХ гас" Aлмиром Бећаревићем у Сарајеву рекао да је намјера србијанског предузећа да учествује у изградњи гасовода "Сава", под условом да се постигне договор са власником концесије.

- Све препоруке ЕУ говоре да, што више нека земља има конекција у гасном сектору, то је већа безбједност у снабдијевању природним гасом - рекао је Бајатовић, пренијела је Срна.

Пројектом изградње магистралног гасовода "Сава" предвиђено је да ће гасовод ићи од границе са Србијом преко Бијељине до Новог Града/Босанског Новог у дужини од око 460 километара.

Бајатовић је најавио да ће са представницима из РС у будућем периоду разговарати о пројекту "Јужни ток" и да ће ускоро бити потписан уговор по којем ће "Србијагас" постати већински власник "Гас-промета" из Пала.

- Наша идеја је да уложимо у гасно тржиште БиХ, односно РС и Федерације БиХ. У сваком случају, оно што у првој фази можемо да урадимо је оптимизација постојећих техничких капацитета за транспорт гаса и да на бази постојећих капацитета радимо на развојним плановима - казао је Бајатовић.
Из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС раније су најавили да су у току припреме за потписивање најављеног уговора о конверзији потраживања "Србијагаса" у акције "Гас промета" из Пала.

Меморандумом о разумијевању, који су раније потписале владе РС и Србије, дефинисан је принцип рјешавања имовинско-правних односа у заједничком предузећу, којим ће  60 од 65 одсто акција у својини Aкцијског фонда РС у "Гаспромету" бити пренесено на "Србијагас".

"Зеница - Брод"

Директор "БХ гаса" Aлмир Бећаревић рекао је да је економски исплативија изградња гасовода "Зеница - Брод" него гасовода "Сава" и да су то показале студије изводљивости које је финансирала Свјетска банка. Он додаје да је већ дата сагласност од стране Европске банке за обнову и развој за финансирање гасовода "Зеница - Брод".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана