Србија срља ка банкроту

Б92
Србија срља ка банкроту

Београд - Уколико као држава наставимо да трошимо овим темпом, то је сигуран пут ка банкроту, рекао је предсједник Фискалног савјета Србије Павле Петровић.

- Одмах се морају предузети мере, јер уколико јавни дуг настави путању ка небу, не бисмо могли да покријемо мањак у буџету, не бисмо могли да се задужујемо, или бисмо морали да се задужујемо по неким већим каматним стопама, знатно би пала производња и све то би проузроковало већи бол него замрзавање плата и пензија у овом тренутку - рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, фискални дефицит умјесто планираних 3,6 одсто БДП-а премашиће у овој години 5,5 одсто БДП-а, док је јавни дуг већ изнад 60 одсто, а наставиће да расте током ове и у сљедећој години.

Успјех би био, казао је он, да се ове године стигне бар до 4,5 одсто БДП-а.

- Уколико будемо каснили са мерама дошло би до хаотичног смањења свих расхода, плате и пензије ће падати. Јавне финансије се не налазе у добром стању, дефицит почиње поново да се повећава, самим тим и јавни дуг се повећава и то је пут који је неодржив - истакао је Петровић за Б92.

Он је упозорио да уколико се нешто одмах не предузме, јавне финансије у Србији за шест до седам мјесеци неће бити одрживе. Петровић је казао да сада има мало више разумијевања у Влади, у односу на оптимизам у марту, када су из Владе тврдили да су јавне финансије добре.

- То није био добар оптимизам, јер смо ми упозоравали да се иде у лошем правцу. Сада се виде и аргументи, а ту су и бројеви који указују на стање. Да су нас послушали у марту, можда би неке мере већ биле предузете - рекао је он и додао да пакет мјера, које је Влада припремила крајем априла, није довољан за стање које је Фискални савјет идентификовао.

Говорећи о цијени пропуштених прилика због изостанка структурних реформи, Петровић је рекао да се управо због тога Србија стално враћа у неко кризно стање, умјесто да уђе у озбиљне, реформске промјене пензијског система, јавних предузећа, запошљавања у јавном сектору...

- Реформа јавног система је основна грешка због које имамо овакву ситуацију. Да су на време спроведене реформе, не би морало да се поново окреће ка контроли пензија и плата. Морате нешто да урадите, да једном прогутате горку пилулу, да се не би понављало лоше стање и да бисте имали добре резултате на дуже стазе - рекао је он.

Замрзавање

Премијер Србије Ивица Дачић је казао да неће бити замрзавања плата и пензија, да није договорено ни смањивање ни замрзавање. Према његовим ријечима, о томе ће у Влади разговарати сљедећих седмица.

Он је рекао да се морају предузети мјере, а да једна од њих мора да буде штедња и поновио да се без економског развоја и инвестиција не може направити корак напријед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана