Србија рекордер по инфлацији, БиХ по незапослености

Глас Српске
Србија рекордер по инфлацији, БиХ по незапослености

БЕОГРAД - Рекордер по стопи инфлације у 2010. години била је Србија, гдје је раст цијена достигао 10,3 одсто, док је у Црној Гори износила свега 0,5 одсто, Хрватској један одсто, Македонији 1,6, а БиХ 2,1 одсто.

Ово се наводи у извјештају Европске комисије о економском опоравку на западном Балкану, пренијеле су јуче агенције.

Економски опоравак на западном Балкану у прошлој години био је неуједначен, јер је у Србији раст БДП-а достигао скромних 1,8 одсто, а у Хрватској је дошло до пада БДП-а од 1,2 одсто. Црна Гора је забиљежила раст БДП-а за 1,1 одсто, БиХ 0,9, а Македонија 0,7 одсто, наводи се у извјештају ЕК.

У анализи Европске комисије истиче се да је до поновног пораста инфлације на западном Балкану дошло због поскупљења хране и сировина, посебно нафте на свјетском тржишту.

Европска комисија наводи да је до раста економије и БДП-а у региону дошло првенствено захваљујући расту извоза, што је довело и до смањења спољнотрговинског дефицита.

У извјештају се као један од највећих проблема наводи незапосленост, а рекордер у регији је БиХ са 42,7 одсто незапослених. Стопа незапослености у Србији достигла је 20 одсто, а у Хрватској 11,8 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана