Србија прва у свијету по улагању са ледине

Агенције
Србија прва у свијету по улагању са ледине

Лондон - Србија се нашла на првом мјесту у свијету по привлачењу страних директних гринфилд инвестиција, показала је анализа угледног "Фајненшел тајмса" за 2016. годину.

Угледни британски пословни дневник већ трећу годину заредом рангира земље на основу индекса, који је установило његово одјељење које се бави анализама економских и финансијских токова у свијету "фДи Интелиџенс".

Према глобалном индексу страних директних гринфилд инвестиција, односно улагања са ледине, Србија је имала скор од 12,02 поена. То указује да је ова земља привукла прошле године 12 пута више таквих инвестиција него што би се могло очекивати од привреде те величине.

- Србија је заузела прво мјесто на листи, захваљујући регулаторним реформама, исплативим трошковима рада и приступу јединственом тржишту Европске уније. Србија је напредовала за седам позиција на 44. мјесто Дуинг бизнис листи Свјетске банке, захваљујући реформама којима је скраћено вријеме за регистрацију компаније и издавање грађевинске дозволе. Трошкови рада, у фабрици ауто-компоненти са 400 радника у Србији, на примјер, упола су мањи него код регионалних конкурената, попут Мађарске и Турске - наведено је у образложењу.

Страни инвеститори су у прошлој години најавили 77 гринфилд пројеката у Србији, што је значајан скок у односу на 57 година раније.

- Више од половине пројеката, 53 одсто, су у сектору производње, првенствено у индустрији електронских компоненти и ауто-дијелова, те у секторима некретнина и текстила. Србија је већину инвеститора привукла као извозна платформа прије него као самостално тржиште. Она има приступ јединственом тржишту ЕУ за своје индустријске производе захваљујући Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ - оцијенили су стручњаци "Фајненшел тајмса".

Креирање индекса

Индекс перформанси страних директних гринфилд инвестиција мјери атрактивност земље као дестинације за гринфилд инвестиције у односу на величину њеног бруто домаћег производа (БДП).

У индекс улазе само гринфилд улагања, а не и спајања и аквизиције, кредити унутар предузећа и друге форме прекограничног инвестирања. Од 94 анализиране земље, међу којима нема БиХ, 68 има индекс већи од један, што значи да њихов удио у глобалним страним директним гринфилд инвестицијама надмашује њихов удио у глобалном БДП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана