Србија прва, БиХ на дну по инвестицијама

Марина Чигоја
Србија прва, БиХ на дну по инвестицијама

БAЊAЛУКA - БиХ ће у овој години са 100 милиона евра бити посљедња земља на Балкану по привлачењу страних инвестиција, док ће највише, 1,5 милијарди евра, инвестиција привући Србија, подаци су Бечког института за економске студије.

У посљедњој анализи за централну и источну Европу у погледу Србије експерти Института своје претпоставке базирају на очекиваној продаји "Телекома Србије", док ће страна улагања БиХ, иако најмања у региону, бити двоструко већа у односу на 2010. годину, преносе агенције.

Члан Удружења економиста РС "СЊОТ" Милош Тодоровић каже да би и према процјенама овог удружења БиХ ове године требало да привуче око 100 милиона евра инвестиција, али да се и поред тога налази на дну.

- Чињеница је да БиХ до сада није успјела да постане привлачна за инвеститоре. Разлози за то су бројни, прије свих то што је БиХ политички нестабилна земља, што је очигледно јер власт ни до данас није формирана, а нико не жели да инвестира у политички нестабилне просторе - истакао је Тодоровић.

Он је истакао да БиХ ако жели да привуче инвеститоре прво мора да испуни услов политичке стабилности, а потом стимулише инвеститоре да улажу овдје.

- Ту прије свега мислим на поједностављивање процедура за регистрацију фирме, лакше добијање грађевинских дозвола и увођење подстицајних мјера, као што је укидање одређених намета инвеститорима. То је оно што ми тренутно немамо и сасвим је логично да смо ту гдје јесмо - нагласио је Тодоровић.

Предвиђања су и да ће Хрватска у овој години добити двоструко више страних инвестиција, односно око милијарду евра, у поређењу са 440 милиона евра прошле године.

Према анализи Института коју је објавио скопски дневник "Капитал", очекује се да ће Aлбанија и Црна Гора у овој години привући по 600 милиона евра страних инвестиција, а Македонија 200 милиона евра.

Србија

Тодоровић је истакао да су БиХ највећа конкуренција земље у окружењу, прије свих Србија, Хрватска и Црна Гора.

- Србија је, не само у односу на БиХ, већ и у односу на Хрватску успјела да се пробије на врх, тиме што се потрудила да привуче инвеститоре. Кључна ствар коју су они урадили је то што су довели "Фијат" у Крагујевац, а са њиме и друге фирме које производе дијелове. Затим су увели и стимулацију за запошљавање која се кретала од 2.000 до 10.000 евра по запосленом раднику, што су сигурно фактори који су привукли инвеститоре - нагласио је Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана