Србија промијенила став о Хрватском дувану

Танјуг
Србија промијенила став о Хрватском дувану

Брисел - Европска комисија је задовољна што је Србија ревидирала став и пристала на очување постојећих квота цигарета из Хрватске, изјавио је портпарол комесара Филеа.

Спор између Србије и Хрватске избио је након што је Србија затражила да се Хрватској, која је љетос постала чланица ЕУ, одузме привилегија на извоз цигарета у Србију по тарифи четири пута нижој од оне која важи за остале чланице Уније, а које је уживала док је била чланица CEFTA (Централноевропски споразум о спољној трговини).

"Србија је након конструктивне дискусије промjенила своју позицију и прилагодила Споразум о стабилизацији и придруживању (С СП) тако да се очува традиционални проток робе у складу са регулативом коју је донедавно важила унутар CEFTA", навео је Петер Стано, портпарол комесара за проширење Штефана Филеа.

Позиција Србије је била да Хрватска, након напуштања CEFTA и учлањења у ЕУ, мора да се одрекне повлашћеног односа који је уживала на основу раније важећег споразума.

Европска комисија је, међутим, заузела супротно становиште, са образложењем да је обичај да нове чланице ЕУ задрже привилегије које су имале у оквиру регионалних трговинских уговора.

Како је Танјуг раније јавио, критика властима у Србији због инсистирања на повећању даџбина на увоз цигарета из Хрватске била је увршћена и у нацрт годишњег извјештаја Европске комисије о напретку Србије у европским интеграцијама.

Стано није могао да одговори на новинарско питање када је и на ком нивоу став Београда о овом питању промијењен, али је нагласио да је Комисија задовољна што је до те промјене дошло.

Истовремено, он је указао да ЕК још разматра захтјев Србије да јој се заузврат повећа квота за бесцарински извоз шећера у ЕУ.

"Комисија је спремна да размотри захтев Србије у оквиру одговарајуће процедуре предвиђене ССП-ом током преговора чији се почетак очекује у блиској будућности", рекао је Стано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана