Србија продала НИС за 400 милиона евра

Глас Српске
Србија продала НИС за 400 милиона евра

МОСКВA - Влада Србије и "Гаспром" потписали су Уговор о продаји 51 одсто Нафтне индустрије Србије за 400 милиона евра, руској компанији и документе о изградњи гасовода "Јужни ток" и складишта гаса, јавиле су агенције.

Споразумом су предвиђене и инвестиције у НИС-у, вриједне од 550 милиона евра, од чега ће 490 милиона бити уложено у повећање и модернизацију производних капацитета, док ће 60 милиона бити намијењено еколошкој заштити.

Предсједници Србије и Русије Борис Тадић и Дмитриј Медведев потписали су и заједничку изјаву, која ће бити политичка гаранција да ће Србија добити гасовод "Јужни ток" и да ће бити завршено подземно складиште гаса Банатски Двор. Тадић и Медведев оцијенили су уочи потписивања енергетског споразума, да је тај аранжман основ енергетске стабилности двије земље, али и читавог региона.

Медведев је рекао да су споразуми о економској сарадњи веома важни за обје земље и да дају основ за сарадњу Русије и Србије у будућности.

- Енергетска сарадња двије земље истовремено је основ за стварање енергетске стабилности Србије, али и читавог региона - истакао је Медведев. Навео је да се односи Београда и Москве добро развијају и изразио наду да ће економска сарадња двије земље бити још интензивнија.

Тадић је казао да је Србија у преговорима о нафтно-гасном аранжману са Русијом постигла веома много и одбранила виталне националне интересе.

- То су били врло комплексни преговори, у којима је свака страна бранила своје интересе. Мислим да смо постигли веома много, имајући у виду почетни папир од којег смо кренули. Наравно, никада током преговора не остварите све што сте жељели, али у цјелини мислим да можемо да будемо задовољни - рекао је Тадић.

Додик

Премијер РС Милорад Додик изјавио је Срни да у потпуности подржава потписивање енергетског споразума између Србије и Русије.

- Увјерен сам да ће партнерство Србије и Русије бити одржано на правим основама и сматрам да је то добар потез за Србију - оцијенио је Додик и истакао да ће потписивање споразума битно смањити страсти у Србији, прије свега политичке.
Додик је истакао да су искуства Српске у процесу приватизације Рафинерије нафте у Броду са руским партнером потпуно позитивна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана