Србија привукла више новца него БиХ, Хрватска и Словенија заједно

Марина Чигоја
Србија привукла више новца него БиХ, Хрватска и Словенија заједно

БAЊAЛУКA - Највећа директна страна улагања у региону прошле године остварила је Србија гдје су инвеститори уложили 1,8 милијарди марака - више него што су БиХ, Хрватска и Словенија заједно привукле страног капитала.

Директна страна улагања у БиХ прошле године износила су 701,5 милиона марака, у Хрватској 465,3 милиона марака, док је Словенија привукла 468,1 милион марака. Укупна страна улагања у Републици Српској лани су износила 176,8 милиона КМ.

Економски стручњаци истичу да је Србија показала најбоље резултате, прије свега, зато што се у датом моменту фокусирала на инвеститоре из Русије, чиме су остварили значајну предност, док су БиХ и Хрватска више наслоњене на ЕУ због чега их више погађају проблеми са којима се то тржиште суочава.

- У Србији је висок ниво инвестиција из Русије одржао континуитет. Такође, Србија је учинила и посебан напор према страним инвеститорима тиме што је сваком страном инвеститору понудила 5.000 евра по отвореном и сачуваном радном мјесту и на тај начин су инвеститорима створили веома повољне услове да своје фабрике преселе у Србију. То је изазвало велики проблем у Хрватској иако је она ближе чланству у ЕУ од Србије што је веома важно за инвеститоре - казао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Он је истакао да је таква политика неопходна и Српској, БиХ, Хрватској, па чак и Словенији која је годинама чланица ЕУ.

Aналитичари као предности Србије истичу и јефтину радну снагу и низак порез на добит, што карактерише и РС. Порез на добит у Хрватској и Словенији износи 20 одсто, док је у РС и Србији десет одсто.

Предност Хрватске су високоспецијализована радна снага, огромни природни ресурси и брза бирократија, док је инфраструктура главни адут Словенаца.

Када је у питању лакоћа пословања, БиХ према оцјени Свјетске банке, заузима 125. мјесто на свијету и даље је најлошије рангирана у региону. На истој листи Словенија се налази на 37, Хрватска на 80, а Србија на 92. мјесту.

Павловић каже да је Хрватска отишла најдаље по питању поједностављивања процедура за почетак посла.

- Aко погледамо податке Свјетске банке о сложености покретања бизниса, видимо да смо ми у тоталном репу догађаја. За добијање грађевинске дозволе и за остале процедуре, чак и када имате помоћ људи који све то знају, потребно је најмање три или четири мјесеца, а ниједан инвеститор не жели толико да чека - казао је Павловић.

Према подацима Владе РС, укупна страна улагања у Српску од почетка 2006. до прве половине ове године износила су 2,959 милијарди марака, а највише инвестиција стигло је из Србије, Русије, Словеније и Aустрије.

На прилив страног капитала снажно је утицала глобална економска криза која је избила 2008. године.

- Вриједност страних инвестиција у 2010. години је 15 одсто мања у односу на 2007. годину. Очекује се да ће тек 2013. године на глобалном нивоу инвестиције достићи ниво из 2007. године. За разлику од других региона, земље југоисточне Европе показују пад прилива страних инвестиција трећу годину заредом прије свега као резултат смањења инвестиција из земаља чланица ЕУ које су главни инвеститори у региону - наводи се у информацији о страним улагањима у РС коју је недавно усвојила Влада РС.

Препреке

Савјет страних инвеститора БиХ као конкретне препреке за пословање навео је пословну регистрацију, привремени боравак и радне дозволе, Закон о извршном поступку, Закон о привредним друштвима, Закон о тржишту хартија од вриједности, порезе, грађевинске дозволе, Закон о ликвидацији и стечају и тешкоће при извозу. 

Директна страна улагања у прошлој години  

Земља/Ентитет       Милиона КМ

Словенија                    468,1

РС                              176,8

БиХ                            701,5          

Србија                       1.866                    

Хрватска                    465,3

Ранг-листа земаља региона по лакоћи пословања

Земља                            Позиција 

БиХ                                   125

Србија                                92

Словенија                           37

Хрватска                             80


Број дана потребних за покретање посла

Земља/Ентитет            Дана

Словенија                         6

БиХ                                 55

РС                                   23

Србија                             13

Хрватска                           7

Порез на добит 

Земља/Ентитет            Стопа (%)

Словенија                        20

ФБиХ                              10  

РС                                   10

Србија                             10

Хрватска                          20

Удио страних банака 

Земља/Ентитет             Проценат

Словенија                          28

РС                                     82

ФБиХ                                 85

Србија                               71

Хрватска                           90      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана