Србија постаје важно енергетско чвориште

Глас Српске
Србија постаје важно енергетско чвориште

БAНAТСКИ ДВОР - Подземно складиште гаса у Банатском Двору пуштено је јуче у рад, уз оцјену предсједника Србије Бориса Тадића да је то потврда исправности одлуке о стратешком партнерству са "Гаспромом" и да Србија има потенцијал да постане важно енергетско чвориште у југоисточној Европи.

Тадић је, истичући важност постојања капацитета за складиштење енергената, подсјетио на проблеме које је Србија имала прије неколико година због блокада испорука руског гаса, због чега су трпјели и привреда и домаћинства.

Према Тадићевим ријечима, показало се да је одлука о стратешком партнерству с "Гаспромом" била исправна, и оно ће бити успјешно и у будућности.

- Верујем да ће 'Србијагас' успети да се избори са економским тешкоћама, да ће у идућем периоду доћи до нових инвестиција у развој, не само у домену нафте и гаса, већ и области производње електричне енергије - казао је Тадић.

Складиште у Банатском Двору са Тадићем су посјетили и предсједник Управног одбора "Гаспрома" Aлексеј Милер и директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Банатски Двор има капацитет од 450 милиона кубних метара. Овај објекат је у функцији обезбјеђивања сигурног снабдијевања енергијом у Србији, као и за испоруку природног гаса из Русије.

Сарадња "Гаспрома" и "Србијагаса" на изградњи Банатског двора оснива се на међудржавном договору о сарадњи у индустрији нафте и гаса, из 2008. године, а договор о формирању заједничког пројекта потписан је октобра 2009. У заједничком предузећу "Гаспром" има удио од 51, а "Србијагас" 49 процената.

Милер је, приликом пуштања у рад подземног складишта гаса Банатски Двор рекао да је то први објекат у оквиру пројекта "Јужни ток". Он је указао на заинтересованост ове компаније да инвестира у изградњу гасних централа у Србији.

Милер је рекао и да је "Гаспром банка" спремна да отвори филијалу у Србији и да је то једно од питања које ће бити разматрано.

Тадић је јуче са Милером разговарао о будућој сарадњи Србије и "Гаспрома" и реализацији пројекта гасовода "Јужни ток".

Милер је јуче требао обићи и Рафинерију нафте у Панчеву, гдје је требало да отвори командни центар. Он је најавио да ће модернизација те рафинерије бити завршена до краја 2012. године.

- У модернизацију панчевачке рафинерије биће уложено 550 милиона евра - рекао је Милер и додао да ће годину по завршетку тог пројекта НИС извозити нафтне деривате у вриједности од милијарду евра.

Цијене гаса

Милер је казао да ће се разговарати и о дугорочној испоруци руског гаса за Србију по нижој цијени и додао да прије коначног договора треба да буде потписан међудржавни споразум између Србије и Русије о испорукама гаса за српско тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана