Србија покренула продају Галенике

Глас Српске
Србија покренула продају Галенике

БЕОГРAД - Aгенција за приватизацију Србије расписала је јуче јавни позив за изражавање интересовања потенцијалних инвеститора за "Галенику", што је први корак у приватизацији ове земунске фармацеутске компаније, јавио је Танјуг.

Необавезујуће понуде моћи ће да дају инвеститори који су откупили информациони пакет, који су у фармацеутској индустрији у посљедњих узастопних пет година и који су у финансијској 2008. години остварили приход од продаје фармацеутских производа већи од сто милиона евра, наводи се у позиву који је јуче објављен у листовима "Фајненшел тајмс" и "Политика".

Понуду ће моћи да дају и финансијски инвеститори који су откупили информациони пакет, а чија је укупна актива на крају 2008. године била већа од 250 милиона евра.

Рок за достављање захтјева за откуп информационог пакета, чија је цијена 10.000 евра, а који садржи детаље о компанији, информациони меморандум и упутство за понуђаче, јесте 19. фебруар, док је рок за достављање индикативних понуда за куповину акција "Галенике" 19. март 2010. године, пише у позиву.

Државни секретар у Министарству економије Србије Небојша Ћирић рекао је да је ово претквалификациони тендер о заинтересованости за приватизацију, а право да се јаве имају и стратешки и финансијски инвеститори.

- Стратешки су фармацеутске компаније, а финансијски су одређени инвестициони фондови - рекао је Ћирић и додао да је идеја била да се прошири обухват инвеститора и да се омогући свима који су заинтересовани да се јаве.

Ћирић обајшњава да ће послије прикупљања понуда потенцијалних инвеститора, свака од њих бити анализирана, те ће у договору са руководством и синдикатом "Галенике" бити донесена финална одлука о томе да ли ће доћи до приватизације "Галенике" и под којим условима.

Купци

Интересовање за преузимање "Галенике" раније је изразила вршачка компанија "Хемофарм". Предсједник Управног одбора "Хемофарма" и потпредсједник њемачке "Штада групе", власника "Хемофарма", Миодраг Бабић потврдио је да је "Штада" заинтересована за куповину "Галенике". Главни конкурент "Хемофарму" на тендеру за "Галенику" могао би да буде и грчки "Aлапис" који је у Србији власник "Шумадијалека".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана