Србија подржава крак “Јужног тока” кроз РС

РТРС
Србија подржава крак “Јужног тока” кроз РС

Нови Сад - Генерални директор Јавног предузећа “Србијагас” Душан Бајатовић изјавио је данас да ће предузеће на чијем је челу, као и држава Србија логистички, технички и правно подржати изградњу крака Јужног тока кроз Републику Српску, преноси РТРС.

Бајатовић је, послије састанка с министром за енергетику и рударство Републике Српске Жељком Ковачевићем, рекао новинарима да Србија и Република Српска треба да почну да раде развојне пројекте што, како је казао, градња Јужног тока свакако јесте.

У Републици Српској је формирана компанија “Гас-Рес” које ће имати исту улогу какву “Србијагас” има у Србији, рекао је Бајатовић, додајући да се у Републици Српској планира изградња двије гасне централе и да ће и тим пројектима “Србијагас” дати подршку.

Говорећи о изградњи Јужног тока кроз Србију, Бајатовић је нагласио да ће главни пројекат сигурно бити завршен до 30. јуна, а да ће изградња почети у децембру.

- Имамо гаранције четири руске банке да су спремне да испрате пројекат “Јужног тока” кроз Србију, мада ћемо расписати тендер, па можда победи нека банка која није из Русије - рекао је Бајатовић, додајући да се приводе крају припреме за расписивање тендера за цијеви и за компресоре и да ће у септембру бити расписан тендер за извођаче радова на изградњи гасовода.

Директор “Србијагаса” је казао да је извјесно да ће у пословима изградње и у цијелом пројекту Јужног тока учествовати и велики број домаћих фирми које ће бити ангажоване у пословима вриједним 600 до 800 милиона евра.

- Већ је извесно да ће се градити четири гасне централе на територији Србије - у Новом Саду, Нишу, Београду и у Панчеву, а постоји идеја за изградњу и пете гасне централе у Параћину која ће бити мањег капацитета - рекао је Бајатовић.

Министар за енергетику и рударство Републике Српске Ковачевић казао је да је од Бајатовића добио искрене и битне информације у вези са краком “Јужног тока” који ће ићи кроз Републику Српску.

- Све информације су нам драгоцјене да би имали што мање проблема приликом реализације - рекао је Ковачевић, нагласивши да је од директора “Србијагаса” добио још једно увјеравање да ће крак “Јужног тока” сигурно ићи кроз Републику Српску.

Истичући важност чињенице да ће крак “Јужног тока” ићи кроз Републику Српску, Ковачевић је казао да је влада Републике Српске тај пројекат прогласила Пројектом од националног значаја.

- Изградњом крака Јужног тока у Републици Српској биће подмирене све потребе Републике Српске за природним гасом - рекао је Ковачевић.

Врло брзо, сарадња са “Србијагасом” биће спуштена на оперативни ниво, када ће своју ријеч дати стручњаци, инжењери, техничари и правници, што ће пректично значити почетак реализације пројекта изградње крака гасовода “Јужни ток” кроз Српску, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да ће Српска краком гасовода, прије свега, добити дугорочно обезбјеђивање енергетске стабилности.

- Када постоји енергетска стабилност, тада Република Српска постаје озбиљан привредни партнер инвеститорима, како у самој Српској, тако и за инвеститоре из иностранства. Квалитетан и јефтин гас биће темељ праве привредне експлозије Српске - нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио да о значају изградње крака гасовода “Јужни ток” говори и чињеница да је тај пројекат проглашен националним интересом.

- Као што је познато, Влада Републике Српске је пројекат изградње крака гасовода “Јужни ток” кроз Српску прогласила националним интересом што апсолутно све говори о његовом огромном значају - констатовао је Ковачевић.

Осим Ковачевића и Бајатовића, у разговору о реализацији градње гасовода “Јужни ток”, као и његовог крака кроз Српску, учествовао је и вршилац дужности директора предузећа “Гас-Рес” из Бањалуке Слободан Пухалац.

Предвиђено је да капацитет крака “Јужног тока” кроз Републику Српску буде двије милијарде метара кубних гаса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана