Србија од Турске добија 10 милиона евра за аеродром

Агенције
Србија од Турске добија 10 милиона евра за аеродром

Београд - Министар одбране Србије Драган Шутановац и амбасадор Турске Али Риза Чолак потписали су данас споразум о донацији 10 милиона евра које ће Влада Турске уложити у аеродром “Морава” у Лађевцима код Краљева.

Цивилни аеродром “Морава” је настао конверзијом дијела војног аеродрома у Лађевцима.

Шутановац рекао је да конверзија кошта 25 милиона евра, од чега 10 милиона обезбјеђује турска Влада, дио средстава издвојен је из буџета Националног инвестиционог програма, а финансијски удио имају и Аеродром “Београд” и Агенција за контролу лета.

Он је истакао да аеродорму “Морава” гравитира око два милиона људи и да је реализација овог пројекта услиједила након четири године планирања, договарања и испуњавања планова.

Шутановац је напоменуо да ће овим и систем одбране добити модернизован аеродром, те да је објекат власништво Министарства одбране и државе Србије.

У другој фази изградње цивилног аеродрома писта ће бити проширена и продужена, па ће омогућити и летове највећих авиона на међународним линијама.

Турски амбасадор Али Риза Чолак рекао је да ће аеродром “Морава” знатно олакшати комуникацију грађана овог дела Србије са окружењем и свијетом и да ће допринијети развоју туризма и економије у централној Србији.

На аеродрому “Морава” саграђени су контролни торањ, пристанишна зграда, техно-економски блок, а писта је адаптирана.

Потписивању споразума о финансирању пројекта реконструкције дијела аеродрома “Морава”, које је обављено у новој пристанишној згради, присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић и кандидат за предсједника Србије Борис Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана