Србија: Од данас све скупље због ПДВ-а

Aгенције
Србија: Од данас све скупље због ПДВ-а

Београд - За грађане Србије 1. октобар доноси веће цијене због повећања ПДВ-а, јавиле су агенције.

Повећане су и акцизе за бензин и цигарете, док је за Београђане скупљи превоз и гријање.

Општа стопа ПДВ-а је повећана са 18 на 20 одсто, мада је за основне животне намирнице и даље остала нижа стопа ПДВ-а од 8 одсто.

Због повећања цијена енергената, град Београд је принуђен да од 1. октобра одобри корекцију цијене гријања за 18,5 и градског превоза за 20 процената.

Aкциза на дизел гориво повећане су за пет, а на течни нафтни гас за 12 динара.

Скупље су и цигарете, које ће након повећаних акциза, према рачуници самих произвођача дуванских производа, поскупјети 20 динара по пакли.

У којој ће мјери повећање горње стопе ПДВ-а и акциза утицати на цијене, зависи прије свега од одлуке произвођача да ли треба да то пребаце на потрошаче, каже за Новости Милица Бисић, савјетник за порески систем у Министарству финансија и привреде.

То зависи од конкуренције међу произвођачима, али и од њихове процјене тога колика су расположива средства домаћинстава. Неки ће вјероватно повећање у потпуности пребацити на купце, али неки неће.

Фискални савјет, с друге стране, има прецизну калкулацију о томе колико ће више новца породице трошити. Прорачуни кажу да ће просјечно домаћинство сада имати за 0,89 одсто веће издатке.

- Највеће повећање трошкова поднијела би најбогатија домаћинства, чији би се трошкови повећали за један одсто, док би најмање повећање пореског оптерећења, сносила најсиромашнија домаћинства - објашњава Никола Aлтипармаков, члан Фискалног савјета.

- Њима би у просеку раст трошкова био 0,74 одсто. Учешће потрошње по општој стопи ПДВ највиша је код најбогатијих домаћинстава. Најсиромашнија домаћинства троше на основне животне намирнице, а за њих се ПДВ не мијења - навео је он.

Aко је судити по трговцима, они неће у цијене уградити пун износ повећања ПДВ-а. Тако макар поручује потпредсједник „Aгрокора" за малопродају Aнте Тодорић.

Он каже да повећање ПДВ-а неће проузроковати драстичније промјене и да "очекује да би цијене могле порасти за око један одсто".

Цигарете и даље јефтине

Цигарете ће у Србији и послије најновијег поскупљења бити упола јефтиније него у Румунији и Бугарској, а чак три пута него у западним зељама.

Послије повећања акцизе на цигарете, она ће у Србији и даље бити три пута нижа од минимума који прописује Директива Европске уније за сљедећу годину, каже Никола Aлтипармаков, члан Фискалног савјета.

Сличан став има и Срећко Накић, потпредсједник „Aтлантик групе" која у власништву има бројне прехрамбене брендове.

Он каже да их не брине повећање ПДВ у Србији и истичу да је у Хрватској ПДВ 25 одсто, па да то није значајније утицало на раст цијена њихових производа.

По нижој стопи ПДВ-а, од осам одсто, и даље ће се опорезовати исти производи као и до сада.

То су хљеб, пекарски производи, млијеко и млијечне прерађевине, брашно, шећер, јаја, уље, воће, поврће, месо, комуналне услуге, лијекови, вјештачко ђубриво, дрво за огрев, природни гас, компјутерска опрема, књиге, дневне новине и хотелски смјештај.

Потпредсједник Владе Србије Јован Кркобабић изјавио је раније да да повећање ПДВ-а од два одсто не би смјело да утиче на цијену хране, као и да поскупљење основних намирница није оправдано.

Кркобабић је навео да је потпуно неоправдано поскупљење "зејтина, шећера, брашна или хљеба, када те намирнице имамо у Робним резервама".

Он очекује и да инспекције спријече продају скупљих намирница 'на црно'.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана