Србија није далеко од банкрота

Aгенције
Србија није далеко од банкрота

Београд - Нова Влада Србије се суочава са суровом реалношћу, укључујући све већи мањак у буџету, привреду чији се обим смањује и валуту која константно губи на вриједности, објавио је "Фајненшел тајмс".

Позив представницима Међународног монетарног фонда на разговоре указује на спремност нове владе да се са овим проблемима суочи. Али испуњавање обећања датих уочи недавно одржаних избора биће веома тешко, а банкрот је веома близу, пренио је лист.

Владајућа коалиција коју предводе националисти и социјалисти вјерује да постоји начин како би се инвеститори охрабрили и повратили повјерење међународних финансијских институција.

Први потези нове Владе Србије, а то значи већа контрола Централне банке и избор новог гувернера Народне банке Србије, изазвали су бурну реакцију у Европској унији и Међународном монетарном фонду. Уосталом, то је и довело до лошије оцјене кредитне стабилности агенције "Стандард енд Пурс".

Тежње нових власти у Београду према експанзивнијој фискалној политици такође су довеле до веће нервозе тржишта, сматра лист.

Међутим, ако се у обзир узме стање у државној каси и критични финансијски проблеми с којима се нова влада суочава, Србија тешко да има другог избора осим да се поново окрене ММФ-у, који ће готово извјесно захтијевати чвршћу, а не лабавију фискалну политику.

- Не вјерујем да Влада уопште има неку другу могућност - каже Јован Ковачић, политички савјетник и предсједник независног научно-истраживачког удружења "Мост Исток-Запад" за "Фајненшел тајмс".

Ковачић тврди да Србија није банкротирала, али да је веома близу стечаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана