Србија највише извози у Њемачку, БиХ, Италију и Румунију

Танјуг
Србија највише извози у Њемачку, БиХ, Италију и Румунију

Београд - Главни извозни спољнотрговински партнери Србије у првих пет мјесеци 2012. године били су Њемачка, Босна и Херцеговина, Италија и Румунија.

 

Од јануара до краја маја у Њемачку је Србија извезла робе у вриједности од 529,6 милиона долара, у БиХ 429,4 милиона долара, Италију 425,9 милиона долара и Румунију 404,3 милиона долара, подаци су Републичког завода за статистику.

Главни партнери у увозу су Русија, Њемачка, Италија и Кина. Из Русије смо увезли нешто више од милијарду долара, Немачке 842,7 милиона долара, Италије 677,2 милиона долара и Кине 568,9 милиона долара, каЂу у џаводу.

Спољнотрговинска робна размјена била је највећа са земљама са којима имамо потписане споразуме о слободној трговини, а земље ЕУ чине више од половине укупне размене, наводи се.

Земље ЦЕФТА споразума други су по важности партнер и са тим државама имамо суфицит у размјени од 482,1 милион долара који је резултат углавном извоза пољопривредних производа, разних готових производа и производа од метала.

Кад је ријеч о увозу, преовлађују електричне машине, апарати и уређаји, гвожђе и челик, нафта и нафтни деривати, електрична енергија, као и камени угаљ, кокс и брикети.

Посматрано појединачно по земљама, највећи суфицит у размјени остварен је са Црном Гором, Босном и Херцеговином и Македонијом, а од осталих земаља, у првих пет мјесеци, истиче се и суфицит са Румунијом и Словачком.

Највећи дефицит јавља се у трговини са Руском Федерацијом, због увоза енергената, прије свега, нафте и гаса, слиједи дефицит са Кином, Њемачком и Мађарском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана