Србија макроекономски стабилна

Глас Српске
Србија макроекономски стабилна

МОКРA ГОРA - У Србији је обезбијеђена макроекономска стабилност и очекује се да ће 2012. бити много боља него ова година, рекао је премијер Србије Мирко Цветковић.

Цветковић је у петак на отварању љетњег "Вивалди форума" на Мокрој Гори истакао да је оптимиста у погледу европских интеграција Србије, као и да тај процес није само политичка ствар, већ превасходно има економски садржај и од највећег је значаја за привреду земље и животни стандард становништва.
Он је нагласио да је у протекле три године од формирања актуелне Владе направљен гигантски корак напријед у процесу европских интеграција и очекује се да до краја године Србија добије статус кандидата и термин за започињање преговора о чланству у Европској унији.

Према његовим ријечима, у овој години очекује се раст бруто домаћег производа од три одсто, а за 2012. прогнозира се 4,5 одсто, али те стопе раста и даље су недовољне да се значајније осјете "на џепу грађана".

Зато, нагласио је Цветковић, и даље мора да се ради на отварању нових радних мјеста и смањењу незапослености.

Цветковић је поменуо и да није тачно да буџет Србије утиче на генерисање ликвидности у српској економији, као ни да се Србија претјерано задужује, јер је то већ дефинисано при доношењу буџета када је одређен дефицит.

Цветковић је навео и да Србија има одличне односе са међународним финансијским институцијама, као и добре билатералне односе са најзначајнијим земљама, као што су Кина, Русија и СAД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана