Србија “лежи” на око 50 милијарди долара у налазиштима злата

Agencije
Србија “лежи” на око 50 милијарди долара у налазиштима злата

БЕОГРАД - Србија “лежи” на око 50 милијарди долара у налазиштима злата, кога највише има у источном дијелу земље, гдје се већ дуже вријеме неколико свјетских компанија бави истраживањем те руде, преносе агенције.

Према ријечима стручњака за рударство, у Србији злата има код Бора, Зајечара, али и у околини Рашке и Медвеђе.

Четири свјетске компаније и једна домаћа тренутно се баве истраживањем.
У фирми “Фармакому” су приликом анализе квалитета руде у руднику Леце код Медвеђе открили велику златну жицу, али, ипак, предњачи источна Србија, јер тамо концесије имају “Ороген голд” у Дели Јовану, канадска фирма”Авала рисорз”, на Јасикову и компанија “Си” у Бору и Зајечару.
Истраживање налазишта злата једнако је атрактивно као и потрага за јадаритом, сребром, оловом и цинком, а вриједност лежишта на подручју источне Србије премашује 50 милијарди долара.
Канадска фирма “Авала рисорсиз” недавно је објавила да је пронашла злато у бушотини на Јасикову, на Црном врху, а ријеч је о лежишту од око 240.000 тона руде, у којем има око 4,4 одсто бакра, чак 14 грама по тони злата и готово 100 грама по тони сребра. Ова фирма има концесију за Чока куругу и 12 локација на западним обронцима ове планине.
Око Неготина на планини Дели Јован истраживања обавља компанија “Орогон голд”, која би, уколико дође до значајних налазишта у Србији, могла да отвори и рудник.

Компанија “Балкан експлорејшен” тражи злато и обојене метале у околини Бора, Зајечара и у околини Рашке, док је домаћа фирма “Фармаком” из Шапца на југу Србије код Медвеђе открила велику златну жицу.
Истраживања је донедавно обављала и позната канадска компанија “Данди племенити метали”.
Србија је, према доступним подацима Светског савјета за злато, са 14,3 тоне злата у 2011. години пласирана на 58. мјесто по депонованим залихама тог племенитог метала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана