Србија купила струју за 31 милион евра

Ратомир Мијановић
Србија купила струју за 31 милион евра

Требиње - “Електропривреда РС” потписала је у Требињу уговор са “Електропривредом Србије” о продаји билансних вишкова електричне енергије за 2013. годину у вриједности око 31 милион евра.

Генерални директор “Електропривреде РС” Бранислава Милекић, која је потписала уговор са в. д. директора ЕПС-а Aлександром Обрадовићем, каже да је задовољство двоструко.

- Првенствено због тога што је Србија доставила најбољу понуду на конкурс за продају билансних вишкова струје електроенергетског сектора Српске за сљедећу годину, али и због висине понуде која за више од 90 процената надмашаје цијену струје за домаћи конзум - рекла је Милекићева и додала да је на тендеру учествовало седам понуђача, али да је “Електропривреда Србије” понудила најбољу цијену и 572.840 мегават часова струје, односно 68 одсто понуђених количина платила по просјечној цијени од 53,61 евра.

Поређења ради, Милекићева је истакла да “Електропривреда РС” за тарифне купце у Српској испоручује струју по цијени од 27,7 евра.

Обрадовић је рекао да је ово први корак у великим плановима ЕРС-а да буде важан фактор на тржишту електричне енергије.

Он је додао да је “Електропривреда Србије” први пут учествовала на тендерима “Електропривреде Српске”, те изразио наду да ће у будућности бити добар партнер.

Обрадовић је напоменуо да је “Електропривреда Србије” овом куповином обезбиједила око 70 одсто потреба за увозом у сљедећој години.

- Надам се да ће ово бити добар почетак сарадње две електропривреде и да ћемо наставити у овом духу да радимо - истакао је Обрадовић.

“Горња Дрина”

Милекићева је рекла да уговор о изградњи система хидроелектрана “Горња Дрина” неће нарушити добре односе са “Електропривредом Србије”. Она је појаснила да протокол претходно потписан са Србијом не може да угрози партнерски пројекат изградње система хидроелектрана са њемачком компанијом “РВЕ”, нити да нанесе било какву штету Српској.

Милекићева је истакла да су нетачне спекулације о неспоразумима са предсједником Владе РС Aлександром Yомбићем.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана