Србија купила струју од Српске

Агенције
Србија купила струју од Српске

Београд - Електропривреда Србије (ЕПС) је овог мјесеца купила електричну енергију од Електропривреде Републике Српске (ЕПРС) на јавном тендеру, на тржишту у циљу снабдијевања купаца на преносном систему у 2013. у Србији, саопштио је данас у Београду ЕПС, а јавиле су агенције.

То предузеће је навело да посједује двије лиценце за трговину електричном енергијом од 2006 године.

Ријеч је о двије лиценце - првој за трговину за снабдијевање тарифних купаца, што је једина лиценца у Србији и другој за трговину електричном енергијом на тржишту и ту лиценцу поред ЕПС посједује и више од 50 трговаца у Србији.

Пошто ЕПС посједује једина ексклузивна права да снабдијева тарифне купце у Србији, мора да примјењује закон о јавним набавкама.

Од 2006. до краја 2012. сви купци у Србији имају статус тарифних купаца својом вољом, тако да за нјихово снабдијевање ЕПС мора у случају недостатка електричне енергије из својих производних капацитета да обезбиједи куповином на тржишту примјеном прве лиценце.

Од 1. јануара 2013. отвара се ефективно тржиште на преносном систему, што значи да купци на преносном систему губе право да буду тарифни купци.

То значи да је њихово снабдијевање по тржишним принципима, односно и ЕПС за њихово снабдијевање може да користи другу лиценцу, као и сви остали трговци.

Примјеном те лиценце ЕПС је купио електричне енергије од ЕПРС на јавном тендеру у октобру, у циљу снабдијевања купаца на преносном систему у 2013. години у Србији.

Од 2006. до 2012. ЕПС је користио само прву лиценцу, јер није било квалификованих купаца у Србији.

Да је ЕПС током периода 2006-2012. куповао по другој лиценци онда би ту електричну енергију морао да продаје ван граница Србије или да је продаје другим трговцима ради даље препродаје.

- Значи, ЕПС није имао законски основ да купује по лиценци два и да снабдијева тарифне купце - наведено је у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана