Србија и Хрватска међу 10 најгорих

Танјуг
Србија и Хрватска међу 10 најгорих

Лондон - Свјетска економија у 2015. забиљежиће раст од 2,9 одсто, поспјешена ниским цијенама нафте на свјетском тржишту, прогнозира Економист интелиџенс јунит.

Пад цијена "црног злата" од 10 одсто резултираће глобалним економским растом од 0,2 процентна поена, сматрају стручњаци.

Док ће локомотиву раста најбогатијих држава предводити Сједињне Америчке Државе са растом бруто домаћег производа од 3,3 одсто, Европска унија и Јапан ће каскати.

Кинеска привреда такође ће успорити, и то на седам одсто у 2015, а не рачунајући Јапан, Азија и Аустралија биће најбрже растући региони у свијету, предвиђа ЕИУ.

Љествицу најгорих привреда предводи Сијера Леоне због епидемије еболе у западној Африци, с негативном стопом већом од четири одсто, следи Макао (због пада прихода од коцкања), Русија (због санкција и ниских цијена нафте), Екваторијална Гвинеја, Венецуела, Украјина, Источни Тимор и Порторико.

Док Западна Европа расте просјечно 1,4 одсто, а Источна Европа заједно с Русијом један одсто, балканске државе Србија и Хрватска су девета и десета земља у свету с највећим падом БДП-а, наводи ЕИУ.

Највећи привредни раст у овој години имаће Папуа Нова Гвинеја од скоро 15 одсто, а затим Туркменистан, Конго, Лаос, Обала Слоноваче, Мозамбик, Танзанија, Шри Ланка и Камбоџа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана