Србија и БиХ заједно пријавиле Косово

Тања Шикањић
Србија и БиХ заједно пријавиле Косово

БАЊАЛУКА - Спољнотрговинска комора БиХ и Привредна комора Србије јуче су Секретаријату CEFTA упутили заједничко реаговање на одлуку самопроглашеног Косова да уведе ембарго на робу из Србије и царине од десет одсто на робу из БиХ.

Ово је јуче потврдио савјетник за макроекономска питања у СТК БиХ Дуљко Хасић. Он је додао да од Секретаријата CEFTA очекују да што прије предузме све потребне мјере како би одлуке владе Косова биле стављене ван снаге.

- Већ су нам се обраћали поједини извозници из БиХ због пада наруџби на тржишту Косова и уколико се наметнуте мјере што прије не пониште, могли би имати огромне губитке - рекао је Хасић.

Да је потражња за робом из БиХ смањена на Косову током посљедњих седам дана, откако је влада самопроглашеног Косова почела да примјењује царине од десет одсто на робу која се увози из БиХ, потврдили су и у неколико предузећа у БиХ, која своје производе извозе на тржиште Косова.

- Један камион робе који смо испоручили на тржиште Косова, још није преузет од купца. Страхујемо да би се наруџбе са Косова могле драстично смањити због увођења ових царина, што би се веома негативно одразило на наше пословање - навели су у предузећу "Хемија пантентинг" из Лукавца.

У овом предузећу су додали да су купци којима продају робу на Косову забринути због плаћања царина, тако да размишљају о прекиду куповине робе од овог произвођача.

- Иако Косово није наше примарно тржиште, велики дио производње, односно киселине и лужине извозимо њиховој термоелектрани - истакли су у предузећу "Хемија пантентинг".

У предузећу "Финвест" из Дрвара су такође истакли да страхују за своје пословање на Косову.

- Имамо само једног купца на Косову, који за сада није обустављао наруџбе, али не можемо бити сигурни да повећање трошкова неће утицати на наш извоз - истакли су у "Финвесту".

Исто сматрају и у предузећу "Обрт комерц" из Грачанице, које значајан дио производње, односно столарских елемената извози на тржиште Косова.

Суфицит

У Управи за индиректно опорезивање БиХ су истакли да БиХ остварује велики суфицит са Косовом, што показују подаци да је у првих шест мјесеци ове године из БиХ на Косово извезена роба у вриједности већој од 77 милиона КМ.

- У истом периоду је са Косова у БиХ увезена роба у вриједности 825.000 КМ - навели су у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана