Србија и БиХ освајају Кину и Русију

Танјуг
Србија и БиХ освајају Кину и Русију

Београд - Представници Србије и Босне и Херцеговине потписали су данас споразум о заједничком наступу на трећим тржиштима, у разним привредним областима.

Српски министар трговине и туризма Расим Љајић, и Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић, потписали су данас у Београду споразум о заједничком наступу на трећим тржиштима који, како је оцјењено, треба са буде показатељ у ком правцу треба да се развијају односи у региону.

Љајић је оцјенио да споразум представља корак даље у унапредјењу односа двију земаља, додајуци да је БиХ треће извозно тржиште за Србију и четврти спољнотрговински партнер.

Он је навео да је прошле године укупна размјена износила 1,3 милијарде евра, од чега је наш извоз био 890 милиона а ове године очекујемо да премаши милијарду.

Љајић је рекао, да је споразум и допринос укупној регионалној стабилности и представља поруку да западни Балкан није само мјесто конфликта, већ да може да буде и мјесто погодно за инвеститоре и улагања. Он је најавио, да ће слиједећи корак бити доношење акционог плана у којем ће бити конкретизована подручја и области гдје би сарадња могла да буде реализована.

Међу областима које су најпогодније за заједнички наступ, на трећим тржиштима Љајић је посебно издвојио туризам, гдје би Србија и БиХ могли да имају заједничку понуду за посјетиоце из далеких земаља као што су Јапан, Кореја, земље залива и Русија.

За заједнички наступ на трећим тржиштима погодни су и грађевинарство, пољопривредна и прехрамбена индустрија, енергетика, намјенска и аутоиндустрија, као и металски комплекс. Љајић је рекао, да је сада најважније да се обије земље потруде да инфрарструктура буде што боља.

Тучић је навео, да су све земље региона донекле конкуренти али да то не треба да нас спречи да удружимо своје снаге и тиме повећамо квалитет за наступ на трећа тржишта. Он је објаснио да је удруживање пожељно, јер су све земље мале у процесу транзиције и реформи, и да само заједничким снагама могу да освоје велика тржишта као што су Русија и Кина.

Србија је за БиХ значајно тржиште, оцјенио је Тучић, додајући да је данашњи споразум показатељ у ком правцу треба да се развијају односи у региону. Треба више да се бавимо привредом, а слиједеци корак је да се привредна удружења пословне асоцијације и компаније укључе у дефинисање акционог плана казао је Тучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана