Србија гради највећу соларну електрану на свијету

Blic
Србија гради највећу соларну електрану на свијету

Београд - Луксембуршки инвестициони фонд “Секурум еквити партнерс” одлучио је да у Србији изгради соларни парк, највећи на свијету, вриједан 1,7 милијарди евра, јавља “Blic”.

Уговор са државом биће потписан сљедеће недјеље, послије чега ће MX група, трећи највећи произвођач соларне опреме у Европи, почети са изградњом фабрике.

О тачном мјесту фабрике која ће производити опрему за соларни парк који ће се простирати на 3.000 хектара још се размишља.

Највјероватније је ријеч о локацији 50 километара од Београда према југу, јер су то простори са довољним бројем сунчаних сати тако да се може производити струја.

Потенцијал сунчевог зрачења који је у Србији за трећину већи него у средњој Европи био је један од кључних разлога да се луксембуршка фирма одлучи да баш овде гради соларну електрану двоструко већу од садашње свјетског лидера калифорнијског соларног парка снаге 500 мегавата.

- Сва енергија која се произведе у овом парку биће намењена извозу, махом у земље Европске унију, и зато Србија нема обавезу да произвођачима плаћа такозване подстицајне тарифе - објашњава Бојан Ђурић, државни секретар у Министарству животне средине, рударства и просторног планирања које ће у име Владе Србије потписати уговор са инвестиционим фондом.

Уколико MX група добије све дозволе за градњу на вријеме, од јануара 2013. би требало да почне изградња соларног парка и она би се по фазама одвијала до краја 2015. Како се очекује, први зелени киловати изаћи ће на тржиште Србије, али и ЕУ у другом тромјесечју 2016.

У фабрици за израду соларне опреме требало би да ради 200 људи, махом пројектаната, инжењера грађевине и архитектуре, док би соларни парк требало да запосли још 1.000 људи.

За реализацију тог пројекта ће се користити земљишта која се налазе у регионима Србије са највећом ефикасношћу сунчеве озрачености и у близини далековода са одговарајућим капацитетом за пренос електриче енергије.

Такође, параметар за корићење земљишта је да су маргинална, јер је стратешка и етичка одлука компаније да не употребљава земљишта намењена пољопривреди.

Представник фирме Секурум Алесио Колуси рекао је у фебруару на представљању пројекта да је између великог броја земаља којима је тај пројекат био понуђен изабрана Србија због спремности институција Владе Србије да прихвате пројекат, географског положаја земље, идеалних климатских услова за обновљиве изворе енергије, као и високо образованог и квалификованог кадра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана