Србац: Мешетари узели земљу, за погоне нема локације

Жељка Кокот
Србац: Мешетари узели земљу, за погоне нема локације

Србац - Фирма "Фар стар огис медикал" из Доње Лепенице код Српца, која се бави производњом медицинских капа за инострано тржиште, већ три године планира да прошири производњу, али то не успијева јер на подручју србачке општине не може да пронађе плац на којем би изградила нови погон.

У овој фирми су се сусрели са апсурдном ситуацијом да у вријеме огромне кризе и вапаја за сваким новим радним мјестом желе да улажу, али да немају гдје саградити производну халу. Прије неколико година по подстицајним цијенама распродате су све парцеле у индустријским зонама Ситнеши и Црнаја, али на тим локацијама инвеститори нису изградили производне објекте, иако су имали једногодишњи рок да прибаве дозволе и почну са изградњом. Умјесто градње, многи од њих су, међутим, ловили у мутном препродајући земљиште по вишој цијени. Због тога привредници који већ послују у Српцу и нови инвеститори не могу да реализују озбиљне планове.

- Већ три године тражимо земљиште како бисмо изградили нове објекте, али су сви плацеви у индустријским зонама распродати. Проблем је што зјапе празни, а ми не можемо да нађемо локацију да ширимо производњу. У међувремену смо купили објекте некадашњих основних школа у Доњој Лепеници и Старом Мартинцу, али из непознатих разлога нисмо у могућности да их укњижимо као наше власништво. Ако не буде пронађено рјешење, бићемо принуђени да производњу премјестимо у неку другу општину - каже сувласник фирме "Фар стар огис медикал" Никола Затезало.

Ова фирма запошљава 40 радника, који годишње произведу пет милиона санитетских медицинских капа прве класе за универзитетске клинике у Њемачкој и другим европским земљама. У договору са инвеститорима из Њемачке, планирали су да изграде нови погон у индустријској зони Ситнеши, како би осавременили производњу и проширили је на израду санитетских маски за заштиту од вируса, али их у цијелом послу коче административне баријере и сумњиве трансакције из претходних година. ...

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана