Спријечено неосновано богаћење ревизора

Марина Чигоја
Спријечено неосновано богаћење ревизора

БAЊAЛУКA - Цијена рада ревизора у Републици Српској, која се предвиђала Правилима о критеријумима за утврђивање накнада за извршене услуге ревизије, на коју су привредници у Српској имали замјерки, биће искључена из ових Правила и формираће се слободно, као и до сада.

Договорено је ово јуче на састанку представника Привредне коморе и Министарства финансија Републике Српске, потврдио је "Гласу Српске" предсједник Коморе Борко Ђурић.

- Наша основна замјерка била је на утврђену цијену рада ревизора, која према нашем мишљењу није у складу ни са пословном праксом, ни са прописима. На овај начин држава се стављала у улогу регулатора цијена одређених услуга на тржишту. То није у реду, јер се на такав начин угрожавају интереси привредника - рекао је Ђурић.

Додао је да су привредници одмах по објави Правила о накнадама за ревизију на њих реаговали, те су на јучерашњем састанку са представницима Министарства финансија постигли договор да се цијена искључи из Правила и да се њено формирање препусти тржишту.

- Сви остали критеријуми, предвиђени Правилима, остају. Подржавамо настојања да се одређени послови нормирају, али не и да се утврђује заштитна цијена - рекао је Ђурић.

Помоћник министра финансија Републике Српске Душко Шњегота је казао да овим Правилима нису прописане цијене ревизорских услуга, већ утврђивање критеријума за њихово образовање.

- Те критеријуме потпуно равноправно требало би да разматрају ревизор и његов клијент и да цијену уговоре потпуно слободно - казао је Шњегота.

Он је додао да је суштина Правила повећање квалитета ревизије и степена повјерења у ревизорске извјештаје.

Управни одбор Привредне коморе РС почетком октобра упутио је иницијативу министру финансија Српске Aлександру Џомбићу за измјену Правила о критеријумима за утврђивање накнада за извршене услуге ревизије, јер сматрају да њихова примјена има неповољне финансијске ефекте на привреду.

Савјет за рачуноводство и ревизију РС донио је Правила о критеријумима за утврђивање накнада за извршене услуге ревизије којим је прописано да цијена једног норма часа рада ангажованог ревизора треба да износи минимално 50 марака, не рачунајући припадајући износ пореза на додату вриједност.

Тако је минимална цијена услуге ревизора достизала око 4.000 марака.

Измјене Закона

Борко Ђурић је рекао да је вријеме показало да се одређене интервенције морају радити и на Закону о рачуноводству и ревизији РС.

- Јуче смо на састанку договорили и да у скоријем периоду кренемо у измјене, које се односе и на обавезну ревизију у приватним предузећима - казао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана