Спремно 750 милијарди евра за одбрану еврозоне

Глас Српске
Спремно 750 милијарди евра за одбрану еврозоне

БРИСЕЛ - Министри финансија Европске уније усвојили су јуче, послије 11-часовног састанка у Бриселу, хитан историјски план за стабилизацију еврозоне вриједан 500 милијарди евра, док ће Међународни монетарни фонд обезбиједити још половину од ове суме, односно 250 милијарди евра, јавиле су агенције.

У оквиру трогодишњег плана, Европска комисија требало би да обезбиједи 60 милијарди, док би земље из 16-члане еврозоне омогућиле билатералну подршку од још 440 милијарди евра. Допринос ММФ-а овом фонду износио би 250 милијарди евра.

Комесар ЕУ за монетарне послове Оли Рен рекао је да споразум доказује "да ћемо бранити евро по сваку цијену".

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј истакао је да је Европској комисији приоритет финансијска стабилност Европе.

Шпански министар финансија Елена Салгадо сматра да су овим пакетом спријечене шпекулације на тржиштима.

Њемачка канцеларка Aнгела Меркел рекла је да ће план помоћи, који су покренуле европске земље ојачати и заштитити евро.

- Проблеме морамо рјешавати из коријена и борити се против напетости које притишћу јединствену европску валуту - рекла је Меркел.

Британски министар финансија Aлистер Дарлинг нагласио је да је историјски план помоћи добар споразум за цијелу Европу. Изразио је задовољство што је Велика Британија успјела да остане "минимално изложена" кризи која је захватила еврозону.

- Ми нећемо финансирати евро, то је потпуно у области земаља из еврозоне - нагласио је Дарлинг.

Европска комисија је саопштила да је потписала споразум о зајму са Грчком, а прва рата тог кредита биће исплаћена око 19. маја.

ММФ је одобрио јуче Грчкој помоћ од 30 милијарди евра у оквиру финансијског плана са ЕУ, вриједног 110 милијарди евра, намијењеног спасавању Aтине од банкрота.

Доминик Штраус-Кан

Извршни директор ММФ-а Доминик Штраус-Кан поздравио је договор министара финансија ЕУ о хитним мјерама вриједним 500 милијарди евра, како би се спријечило ширење грчке дужничке кризе на друге земље зоне заједничке европске валуте. Рекао је да ММФ остаје спреман да подржи индивидуална прилагођавања својих европских партнера, као и да пружи финансијску помоћ у складу са новим европским механизмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана