Спорови уништавају “Електропривреду РС”

Марина Чигоја
Спорови уништавају “Електропривреду РС”

БAЊAЛУКA - Синдикат удружених радника енергетике Републике Српске упозорио је на опасност од приватизације стратешких енергетских предузећа Српске, као и на “чудне” исходе судских спорова на штету домаћих фирми, који пријете да их униште.

Предсједник Синдиката удружених радника енергетике РС Душан Врховац рекао је у петак на конференцији за новинаре у Бањалуци да судски спорови у посљедње вријеме имају “чудне” исходе, који се неаргументовано и тенденциозно завршавају на штету “Електропривреде РС”.

- Очигледан примјер овога је посљедња одлука Вишег привредног суда у Бањалуци, према којој је РиТЕ Угљевик обавезан да плати три милиона марака одштете приватном предузећу “Терекс инжињеринг” - рекао је Врховац.

“Терекс инжињеринг”, објашњава Врховац, имао је понуду за рад на откривци у угљевичком руднику, али он никада није ангажован, нити је са њим потписан било какав уговор.

- На истом тендеру учествовала су и друга два понуђача, али су они изгубили спорове. Не смијемо ни да помислимо шта ће се догодити са РиТЕ Угљевик ако и они пођу путем “Терекс инжињеринга” - казао је Врховац.

Члан синдиката РиТЕ Угљевик Бранко Ђурђевић рекао је да је окончање спора са предузећем “Терекс инжињеринг”, РиТЕ Угљевик и његових 1.700 радника довело на руб пропасти.

Душан Врховац каже да је случај компаније “СБ софт”, чији одштетни захтјев износи 100 милиона марака, много тежи и да до сада нема епилог.

- Компанија “СБ софт” је регистрована за инсталирање софтверских рјешења и раније је имала уговор са “Електропривредом РС”, гдје је своја софтверска рјешења примјењивала у Требињу и Бањалуци, а на које смо имали много примједби. На крају се испоставило да ова фирма не посједује адекватну лиценцу и да пројекат није постигао очекиване резултате. Уговор је због тога оспорен, а пред Уставним судом БиХ још увијек се воде поступци између ове фирме и некадашњег руководстава “Електропривреде” - рекао је Врховац.

Он је додао да судови у Републици Српској нису прихватили одштетни захтјев “СБ софта” од 53 милиона марака, послије чега је поднесена апелација Уставном суду БиХ, у којој се траже и енормне камате.

-         То је апсурд и очекујемо да Уставни суд БиХ одбаци одштетни захтјев “СБ софта” - нагласио је Врховац.

Донације

Члан Главног одбора Синдиката енергетичара Љубинко Тадић рекао је да је овај синдикат недавно уручио 10.000 марака грађанима у земљотресу страдалог Краљева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана