Спорови тешки 1,48 милијарди КМ

Марина Чигоја
Спорови тешки 1,48 милијарди КМ

Бањалука - Процијењена штета коју би Рудник и термоелектрана "Угљевик" могао да има у случају губитка спорова, у којима се јавља као тужена страна, износи 1,481 милијарду марака.

Наводи се то у ревизорском извјештају РиТЕ "Угљевик" за прошлу годину, којем су ревизори "Дилојта" дали позитивно мишљење, али су скренули пажњу на спорове који се воде против овог предузећа.

Како су навели ревизори, процијењени потенцијални ефекат спорова на крају децембра 2012. године износио је 1,481 милијарду КМ, без ефеката евентуалних затезних камата и трошкова судских поступака. Најзначајнији судски спорови односе се на тужбу "Електропривреде Словеније" у укупном износу од 1,416 милијарди марака.

- Овај одштетни захтјев односи се на тужбу против РиТЕ "Угљевик" за неиспоручену струју, као и обрачунате затезне камате за неиспоручену струју од 1995. године, у укупном износу од 69,9 милиона КМ и допуну тужбеног захтјева у износу од 826,5 милиона КМ на име средстава уложених у изградњу РиТЕ "Угљевик". Осим тога, одштетни захтјев тужиоца се односи и на име накнаде за управљање удруженим средствима у износу од 523,9 милиона КМ - наводи се у ревизорском извјештају.

У извјештају се подсјећа и да је Виши привредни суд у Бањалуци 14. марта 2013. године потврдио претходно рјешење Окружног привредног суда у Бијељини од 17. септембра 2012. године, који је одбацио тужбу словеначког предузећа.

Поред ове, ревизори су скренули пажњу и на тужбу инвестиционих фондова, односно мањинских акционара у предузећу "Инжењеринг Угљевик 2", против РиТЕ за накнаду штете због неоснивања наведеног друштва.

- Тужбени захтјев по овом основу износи 52,5 милиона КМ - истиче се у извјештају.

На основу процјене руководства предузећа на дан састављања финансијских извјештаја, евентуални губици за друштво по основу осталих судских спорова укупно износе 5,1 милион КМ.

- За тај износ друштво је извршило резервисање у приложеним финансијским извјештајима за 2012. гадину за потенцијалне губитке, док за остале тужбе руководство друштва сматра да је исход тих спорова неизвјестан и да друштво неће бити изложено материјално значајним додатним потенцијалним губицима по тим основама - истиче се у извјештају.

Добит

У ревизорском извјештају истиче се да је РиТЕ "Угљевик" лани пословао са добити од 11,9 милиона КМ, што је, у односу на годину раније, више за 1,1 милион марака. Трошкови зарада, накнада зарада и остали лични расходи лани су износили 57,1 милион марака, док су годину раније били 53,8 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана