Спорији опоравак Западног Балкана

РТС
Спорији опоравак Западног Балкана

Беч - Земље Западног Балкана ће се спорије опоравити од кризе, у односу на друге дијелове свијета, кажу прогнозе из Беча, гдје се одржава Министарска конференција Свјетске банке, преноси РТС.

Стара зграда бечке берзе није случајно изабрана за министарску конференцију Свјетске банке.

Креатори политичких и економских прилика у Европи поручили су да је један од излазака из кризе повратак повјерења у финансијски сектор, али и већа дисциплина у трошењу.

Потпредсједник Свјетске банке за Европу Филип Лоеур каже да је регион Западног Балкана међу онима који су највише погођени кризом и до сада је ту опоравак био слабији него у другим дијеловима свијета.

- Због новог удара кризе, опоравак ће и даље бити спорији, само 1,3 одсто годишње. Зато владе региона имају велики задатак - да креирају политике за отварање радних мјеста и заштиту најсиромашнијих. Биће им бити потребан вјешт маневар, јер нема простора за повећање потрошње - каже Лоеур.

Охрабрује то што, како је речено, криза није затворила врата Европске уније.

Ту своје мјесто има и Србија, али је свим кандидатима поручено да евроинтеграције искористе као дио плана за опоравак од кризе.

Герхард Шуман Хицлер из Европске комисије каже да је излазак из кризе изазов за цијелу Европу.

- За регион Западног Балкана потребан је нови програм који ће увести већу дисциплину у државне трошкове и који ће омогућити привлачење капитала у инфраструктуру и енергетику, развој производње намијењене извозу, програм којим ће се више пажње посветити малим и средњим предузећима који запошљавају највише радника - наводи Хицлер.

Дио изласка из кризе јесте и већа јавност у финансијском пословању, коју и у Србији, кроз своје програме, подржава Свјетска банка.

- Само на тај начин увешће се финансијска дисцилина и на тај начин приватни сектор може да профункционише и да банке лакше дају кредите - каже државни секретар Министарства финансија Србије Горан Радосављевић.

Нисмо добили одговор на питање до када ће криза да траје, додао је, а умјесто тога поручено је да само уједињена Европа може лакше да се одупре новим ударима кризе.

- Ниједна држава сама не може да се избори са економском кризом и због тога је потребна боља сарадња међу земљама – рекао је он.

Онима који желе да постану дио Европске уније савјет је да буду што конкуретнији, јер то је услов за отварање нових радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана