Споразуми вриједни 58 милиона евра

Глас Српске
Споразуми вриједни 58 милиона евра

СAРAЈЕВО - Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић рекао је јуче Срни да су након ослобађања плаћања пореза на донације потписани сви финансијски споразуми из 2007. године за коришћење бесповратне помоћи ЕУ земљама у процесу придруживања (IPA), вриједни око 58 милиона евра, и да ће њихова реализација почети до краја године.

- За послане пројекте за ову годину, вриједне око 70 милиона евра, очекујемо одобрење из Брисела, а потом и потписивање финансијских споразума и њихову имплементацију већ почетком наредне године - најавио је Вранкић, који је IPA координатор за БиХ.

Он је рекао да је до сада из овог пакета одобрено само пет пројеката вриједних 12,5 милиона евра, међу којима је и изградња државног затвора.

- Преузели смо обавезу да ћемо приједлоге пројеката за 2009. годину доставити у Брисел до краја марта - навео је Вранкић и напоменуо да ће БиХ наредне године имати на располагању 83,9 милиона евра за финансирање пројеката из домена IPA.
- БиХ користи средства прве компоненте IPA на начин да се финансирају пројекти у областима кључних реформи дефинисаних Европским партнерством и Споразумом о придруживању са ЕУ, чији је циљ стварање политичких и економских услова и усвајање европских стандарда на путу испуњавању критеријума за кандидатуру и чланство - појаснио је Вранкић.

Други пројекти

Вранкић, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара, рекао је да је БиХ на путу да користи и средства друге компоненте кроз заједничке пројекте прекограничне сарадње са Хрватском, Србијом и Црном Гором, као и друге програме у које су укључене и земље чланице као што су Јадрански програм и Програм за југоисточну Европу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана