Споразум о отклањању прекршаја у гасном сектору

Срна
Споразум о отклањању прекршаја у гасном сектору

Сарајево - У организацији Секретаријата Енергетске заједнице Европске комисије данас је у Сарајеву потписан Споразум о отклањању озбиљног и дуготрајног прекршаја уговора о Енергетској заједници у гасном сектору.

Генерални директор за енергетику Европске комисије Доминик Ристори рекао је новинарима да је ово веома значајан корак за усклађивање гасне регулативе ЕУ са БиХ.


Он је додао да ће ова легислатива привући инвестиције у гасни сектор, што ће бити корисно за операторе преносног система и за бизнис, односно за грађане, потрошаче и за све у БиХ.

Ристори је захвалио ресорним министрима у БиХ за сарадњу у припреми наведеног споразума.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић истакао је да је ово веома важан тренутак за енергетски сектор у БиХ, да је овим споразумом "постигнут договор о отклањању застоја у дуготрајним прекршајима, односно неиспуњавању уговора из Енергетске заједнице и БиХ, односно неимплементације другог и трећег енергетског пакета".

Он је истакао да ће у БиХ ће до краја године бити усаглашен дефинитивни текст закона на нивоу БиХ, а до краја марта сљедеће године закон ће се наћи и у парламенту БиХ, гдје би требало да добије зелено свјетло.

"Хармонизовани ентитетски закони требало би да према овом споразуму буду усвојени до јула наредне године", прецизирао је Шаровић.

Према његовим ријечима, овакав споразум омогућиће укидање мјера против БиХ, које су уведене прије годину дана.

"Укидање мјера очекујемо већ сутра, када овај споразум објелоданимо на министарској конференцији у Сарајеву", рекао је Шаровић и изразио увјерење да је ово "добра вијест која треба да охрабри све у БиХ и да помогне економији у привлачењу инвеститора".

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић појаснио је да је данас само усаглашена даља заједничка активност ресорних министара у БиХ, након што су БиХ прије годину дана уведене санкције Енергетске заједнице јер БиХ није успјела да у одређеним временским терминима регулише питање природног гаса.

"Ми смо са овим споразумом, односно изражавањем воље да ћемо се бавити законским регулисањем по овом питању, отворили страницу даљег конкретног усаглашавања о овим питањима", навео је Ђокић.

Према његовим ријечима, увијек ће се водити рачуна да рјешења која могу бити садржај закона које ће донијети Парламентарна скупштина БиХ буду само у оквиру уставних надлежности БиХ, односно уставних надлежности ентитета, у овом случају Републике Српске.

Он је истакао да ће у даљој процедури усвајања тог закона своју сагласност давати Влада Републике Српске и Влада Федерације БиХ.

"Уколико коначна рјешења буду одговарала ономе што је у складу са Уставом и законима Републике Српске и која можемо прихватити, биће дата наша сагласност, а ако нешто буде против тога, неће бити подршке из Српске", поручио је Ђокић.

Он је потврдио добру вољу за коначно рјешавање проблема у гасном сектору БиХ и отклањање санкција које су неправедно уведене БиХ прошле године.

Федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић рекао је да је уз наведени споразум дефинисан и Акциони план са терминима и ресорним министарствима као носиоцима активности како да се дође до рјешења спора који тренутно постоји.

Он сматра да су и ентитети и институције БиХ суочене са озбиљним радом у вези са будућим усаглашавањем и хармонизацијом домаће са легислативом ЕУ, уз пуно поштивање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана