Споменик палим борцима ВРС вјечна успомена за 127 хероја из Куљана, Залужана и Пријечана

Весна Поповић
Споменик палим борцима ВРС вјечна успомена за 127 хероја из Куљана, Залужана и Пријечана

Бањалука - Имена 127 бораца Војске Републике Српске из Куљана, Залужана и Пријечана, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату, биће уклесана на споменик као подсјетник за будуће генерације да не смију бити заборављени хероји који су положили животе за стварање Републике Српске.

Рекао је то градоначелник Игор Радојичић јуче у Залужанима гдје је озваничио почетак изградње овог споменика.

- Када смо прошле године давали помен погинулим борцима обећали смо да ћемо саградити споменик у знак поштовања према њима и њиховим породицама. Драго ми је што смо сада почели и са реализацијом - рекао је Радојичић.

Додао је да би у изградњу требало да буде уложено 34.500 КМ, а извођач радова је предузеће "Градско гробље". 

Напоменуо је да су уз сарадњу Градске управе и Градске борачке организације грађена спомен-обиљежја у Бронзаном Мајдану, Мотикама, Колима и Драгочају.

- Морамо завршити нови споменик у дворишту цркве на Лаушу. Пред нама је да изградимо обиљежја на Старчевици и Петрићевцу те било гдје да је потребно, јер не желимо да иједан борац ВРС, који је уградио себе у темеље Српске, буде заборављен - истакао је Радојичић.

Нада се да ће у овом сазиву градске власти ријешити питање локације Централног спомен-обиљежја палим борцима.

- И даље сматрам да постоји оптимална локација на мјесту гдје је почела изградња "Сити мола". Тиме би била успостављена јединствена цјелина на том подручју са Храмом Христа Спаситеља, спомеником Бану Милосављевићу и централним спомен-обиљежјем - казао је Радојичић.

Директор Градског гробља Недељко Милаковић је рекао да ће споменик бити од гранита.

- У централном дијелу ће бити крст испред којег ће бити табла на којој ће бити наведено коме је овај споменик посвећен. С лијеве и десне стране крста ће бити табле са именима палих бораца - објаснио је Милаковић.

Истакао је да је част што ће својим ангажманом помоћи да се не забораве они који су дали животе за стварање РС те да је веома битно да младе генерације знају колика је била цијена стварања РС.

Предсједник мјесне борачке организација Залужани Радосав Бањанин захвалио је граду на подршци и свим људима који ће помоћи да буде изграђен споменик за пале јунаке.

- Споменик би требало да буде завршен до 15. септембра - казао је Бањанин.

Златни тамбураши

Игор Радојичић је јуче уприличио пријем за чланове Градског тамбурашког оркестра, који су освојили награду за најбољи оркестар на "Тамбурица фесту" у Новом Саду.

- Ова награда само је потврда квалитета који овај оркестар посједује већ годинама. Задовољан сам када наши људи афирмишу град, постижу овакве резултате и доносе највише награде у Бањалуку - изјавио је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана