Дирекцијa за економско планирање: Спољнотрговински дефицит смањен за око 100 милиона KM

Срна
Дирекцијa за економско планирање: Спољнотрговински дефицит смањен за око 100 милиона KM

САРАЈЕВО - Савјет министара усвојио је данас информацију Дирекције за економско планирање о кретању макроекономских показатеља за јануар ове године у БиХ, према којој је спољнотрговински робни дефицит смањен за 100 милиона КМ у односу на исти мјесец прошле године.

Спољнотрговински робни дефицит у јануара је износио 284 милиона КМ, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се наводи да је у првом мјесецу ове године у БиХ укупно прикупљено око 1,1 милијарда КМ јавних прихода, по основу индиректних и директних пореза, социјалних доприноса, такси, казни и накнада.

У поређењу са истим мјесецом претходне године, јавни приходи су смањени за око 4,6 одсто, а у структури јавних прихода доминирају приходи ентитетских пореских управа са око 52 одсто.

Просјечна пензија у БиХ износила је око 419 КМ и номинално је већа за 2,4 одсто у односу на јануар 2020. године, што је резултат увећања пензија у оба ентитета током прошле године, али и увећања пензија у јануару 2021. године у Републици Српској, наводи се у саопштењу.

Према прелиминарним подацима Агенције за статистику БиХ за јануар, у БиХ је забиљежена стагнација физичког обима индустријске производње.

Укупна новчана маса на крају јануара износила је 28,4 милијарде КМ, што је повећање за 7,8 одсто.

У саопштењу се наводи да је у јануару настављен раст депозита у БиХ, те је укупан износ депозита износио 25 милијарди КМ уз стопу раста од 5,1 одсто, а више од половине су депозити становништва са износом 13,9 милијарди КМ и већи су за 4,2 одсто у односу на исти период претходне године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана