Спољни дуг достигао 6,9 милијарди КМ

Марина Чигоја
Спољни дуг достигао 6,9 милијарди КМ

Бањалука - Спољни дуг БиХ на крају трећег квартала ове године износио је 6,9 милијарди марака и у односу на крај прошле године већи је за 300 милиона КМ, показују подаци Централне банке БиХ.

Према подацима ЦБ БиХ, спољни дуг је на крају прошле године износио 6,6 милијарди марака, на крају 2010. године био је 6,2 милијарде, док је на крају 2009. године износио 5,2 милијарде КМ. Највећа дуговања БиХ има према Свјетској банци, Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), Европској инвестиционој банци, Међународном монетарном фонду и другим међународним финансијским институцијама.

У Извјештају о извршењу буyета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за девет мјесеци ове године који је Савјет министара БиХ усвојио прошле седмице наводи се да је БиХ у првих девет мјесеци ове године вратила 227,2 милиона КМ спољног дуга.

- Од тога се на отплату главнице односи 153,14 милиона КМ или 67,4 одсто, а на отплату камате, сервисних и других трошкова 74,06 милиона КМ или 32,6 одсто укупно плаћеног износа - наводи се у извјештају и додаје да се на измирене обавезе ФБиХ односи 140,51 милиона КМ, на обавезе РС 84,85 милиона КМ, Брчког 110.000 КМ, те институција БиХ 1,73 милиона КМ.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић је истакао да се спољни дуг БиХ приближио  износу од седам милијарди марака, те да ће БиХ, уколико настави да се задужује оваквим темпом, запасти у дужничко ропство.

- Рапидно се повећава износ спољног дуга јер БиХ нема одговарајући план задуживања и усмјеравања тих средстава. Овакав темпо задуживања апсолутно је неодржив. Прије само три године БиХ је спадала у ред ниско задужених земаља, па смо од 2009. прешли у средње задужене, међутим сада идемо према високо задуженим земљама - казао је Хасић.

Он је истакао да удио дуга у БДП-у не може бити мјеродаван показатељ задужености за мање развијене земље.  

- Високо развијене земље које дио задужења усмјеравају у развојне сврхе могу себи дозволити тај луксуз, али то је код БиХ потпуно другачије, јер сва задужења иду за јавну потрошњу - нагласио је Хасић и додао да се БиХ задужује по потпуно неповољним условима.

БДП

Хасић је нагласио да је недопустива политика која пријети да прерасте у хроничну болест задуживања.

- Нема усмјеравања средстава у развојне сврхе да би се створила нова вриједност. План је за идућу годину да стопа раста БДП-а буде 0,8 одсто. То значи да бисмо у идућој години морали да имамо од 500 до 600 милиона страних инвестиција. Међутим, поставља се питање да ли је то могуће ако смо у овој години имали свега 56 милиона КМ страних улагања - рекао је Хасић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана