Спољни дуг БиХ 7,1 милијарда КМ

Марина Чигоја
Спољни дуг БиХ 7,1 милијарда КМ

Бањалука - Спољни дуг БиХ на крају првог полугодишта ове године био је 7,1 милијарда КМ, а за сервисирање дуга у овом периоду издвојено је 314,58 милиона КМ.

Наведено је то у извјештају о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза у првих шест мјесеци ове године.

У извјештају се истиче да се на отплату главнице односи 269,03 милиона КМ или 85,52 одсто, а на отплату камате, сервисних и других трошкова 45,55 милиона КМ или 14,48 одсто.

Од тог износа РС је вратила 111,53 милиона КМ, ФБиХ 201,3 милиона КМ, Брчко 80.000 марака, док се на институције БиХ односи 1,67 милиона КМ.

- За сервисирање спољног дуга у првих шест мјесеци ове године обезбијеђено је укупно 361,2 милиона КМ. Неутрошених 46,6 милиона КМ обезбијеђено је у сврху редовности измирења предстојећих обавеза са доспијећем почетком јула 2013. године - наведено је у извјештају.

Савјетник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран каже да, кад би тренд повећаног задуживања пратило и повећано инвестирање тих средстава у неки одрживи извор враћања дуга у будућности и даљи економски развој, само задуживање не би морало бити лоше.

- Међутим, кад је БиХ у питању, највећи дио повећања спољног дуга у посљедњих неколико година односи се на аранжман са ММФ-ом, односно на санирање буџетског дефицита и нема никакав инвестициони карактер - казао је Гавран.

Он је истакао да је једини позитиван дио дуга онај који се улаже у неке инфраструктурне пројекте као што је изградња аутопута.

- Повећање дуга је веома забрињавајуће. Способност БиХ да враћа тај дуг, према садашњим трендовима, биће све више под знаком питања. Посебно је тешко објаснити чињеницу да због неспремности да се учине неке измјене прописа губимо милионе који су бескаматни, као што су грантови од ЕУ - казао је Гавран и додао да БиХ има и значајан дио кредита који су на чекању, односно који нису повучени, а на које се плаћају камате.

Кредитори

Посматрано по кредиторима, највише новца, односно 143,42 милиона КМ, исплаћено је Међународном монетарном фонду (ММФ), што чини 45,59 одсто укупно сервисираног износа према свим кредиторима.

Свјетској банци исплаћено је 48,42 милиона КМ, односно 15,39 одсто, Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) 38,74 милиона КМ, Лондонском клубу кредитора 33,87 милиона КМ, Европској инвестиционој банци 17,96 милиона КМ, Париском клубу кредитора 15,73 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана