Спољни дуг БиХ 4,2 милијарде КМ

Жељка Домазет
Спољни дуг БиХ 4,2 милијарде КМ

СAРAЈЕВО - Спољни дуг БиХ на крају прошле године износио је 4,2 милијарде марака, од чега на ФБиХ отпада 2,7 милијарди, на РС 1,45 милијарди, на Брчко дистрикт око осам милиона КМ, док државне институције дугују близу 10 милиона КМ.

Како је препоручено из Министарства финансија и трезора БиХ, нова задужења требало би да се заснивају првенствено на реалном расту бруто друштвеног производа и развојним потребама БиХ, водећи рачуна о импликацијама дуга на макроекономска и платнобилансна кретања, те је у том смислу потребно осигурати да нова спољна задужења буду под повољним условима.

Једно од задужења које би БиХ у складу са договором тројице лидера требало да затражи, јесте и 500 милиона марака за стимулацију одрживог повратка избјеглица.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић каже да су нова задужења тренутно доведена у питање.

- Након најновијих догађаја све је доведено у питање. Политички односи у БиХ враћају се у центар пажње. Српска без чврстих гаранција које је за њу затражио лидер СНСД-а, Милорад Додик, ни у какве аранжмане неће улазити, а поготово неће улазити у нова кредитна задужења - казао је Калабић.

Он је казао да су задужења у име БиХ до сада често била у приватном аранжману, што доказују и многобројне донације које су дошле у БиХ, а којима се изгубио траг.

- Треба прво да се понуди одговор и положе рачуни Истражној парламентарној комисији за десетак милијарди марака, које су на име донација дошле у БиХ, а не зна се гдје су потрошене и ко их је присвојио - казао је Калабић.

Он истиче да је велики дио тог новца дошао у БиХ за повратнике и избјеглице, а не зна се гдје је завршио.

- Нема говора о новим задужењима док се ове ствари не изведу на чистац - казао је Калабић.

БиХ највише обавеза има према Свјетској банци којој дугује 2,1 милијарду КМ, Паришком клубу кредитора дугује око 879 милиона КМ, а Европској инвестиционој банци око 246 милиона марака.

БДП

Према службеним подацима Министарства, укупан бруто друштвени производ БиХ у 2007. години био је 21,67 милијарди КМ, а стање спољне задужености износило је 3,96 милијарди КМ, тако да се може рећи да се БиХ још увијек налази у "дозвољеним" оквирима по питању јавне задужености БДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана