Спасавање само оних који штеде

Глас Српске
Спасавање само оних који штеде

ЊУЈОРК - Помоћ за спасавање биће понуђена само оним чланицама Европске уније које ратификују нови споразум о буџету, како би се избјегло понављање дужничке кризе у зони евра, предвиђено је новим нацртом споразума ЕУ.

- Указивање помоћи у оквиру нових програма Европског стабилизационог механизма (ESM) биће од 1. марта 2013. условљено ратификацијом тог споразума - наведено је у нацрту, десет дана прије самита ЕУ на коме тај документ треба да буде одобрен, пренијеле су агенције.

Преговарачи који раде на том споразуму који ће потписати 26 од 27 чланица ЕУ, осим Велике Британије, пооштрили су многе његове одредбе пред преговоре министара финансија свих 27 чланица у понедјељак у Бриселу.
У тексту је први пут предвиђено да зајмови неће бити понуђени оним владама које одбију да потпишу споразум који обавезује чланице да се придржавају избалансираних буџета, дозвољавајући само минимални дефицит и то само у изузетним околностима.

Европски суд правде моћи ће новчано да казни државе ЕУ које не буду увеле правило о уравнотежењу буџета у своје уставе, у износу до 0,1 одсто бруто домаћег производа (БДП), наводи се у најновијем нацрту уговора о фискалној дисциплини.

Комесар Европске уније за економска и монетарна питања Оли Рен позвао је богатије чланице еврозоне попут Њемачке да учине више како би помогле том блоку да преброди дужничку кризу.

Рен је на питање да ли државе са југа Европе, првенствено Италија, имају право да од Њемачке траже да учини више, рекао да "оне прво морају да преузму одговорност саме за себе".

Француски предсједник Никола Саркози рекао је да се италијанско и француско виђење будућности Европске уније, као и начини изласка из кризе еврозоне савршено подударају.
Када је у питању Грчка, кредитори су саопштили да су на преговорима између грчких власти и приватних банака о отпису дијела дуга те земље, што би јој помогло да избјегне банкрот, остварен напредак.

MMF је саопштио да је план спасавања Ирске у току, али ће у овој години бити суочена са "великим изазовима", који се прије свега огледају у пригушеном економском расту и слабој потражњи из земља које су јој кључни трговински партнери.
MMF такође предвиђа да ће Шпанија остати у рецесији најмање још двије године.

Оптимизам Драгија

Предсједник Европске централне банке (ECB) Марио Драги рекао је да ће 2012. година бити пуно боља за еврозону, јер су владе већ покренуле реформе, а позитивни учинци повећања ликвидности у режији ECB-а постаће видљивији.
- Сигуран сам да ће евро бити у бољем стању већ ове године. Своје мишљење базирам на чињеници да је остварен велики напредак када је ријеч о два главна узрочника кризе - мањку фискалне дисциплине и структуралним реформама. Видим да је рјешавање оба проблема почело на реалан и одлучан начин - рекао је Драги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана