Спас траже од бивших колонија

Aгенције
Спас траже од бивших колонија

Москва - Краљ Шпаније Хуан Карлос Први, премијер Шпаније Маријано Рахој, предсједник Португалије Анибал Силва и предсједник Европске комисије Мануел Барозо позвали су бивше колоније да спасе своје некадашње "господаре".

Тако нешто још се није чуло ни на једном иберо-америчком самиту, као на том, 22. по реду, одржаном у недјељу у шпанском граду Кадису.

Тоналитет самиту шефова држава и министара иностраних послова Јужне и Централне Америке, Шпаније, Португалије и Андоре одредио је шпански монарх. Хуан Карлос Први је рекао да је вријеме да се прошири трговинско-економска сарадња. Она може да да знатан подстицај економском расту у Европи.
Маријано Рахој је био, како преноси "Глас Русије", још отворенији.

- Више Латинске Америке у Европи и у Шпанији. То је најефикаснији рецепт лијечења свих данашњих финансијских и економских болести Старог свијета - изјавио је он.

Анибал Силва је пропагирао иберо-америчку сарадњу као инвестиције у будућност.

У то да су економије Европе болесне представници Новог свијета увјерили су се и током своје посјете. Од Париза до Рима и од Атине до Мадрида и Лисабона одржани су ових дана протести више хиљада људи против мјера строге буџетске штедње и смањења плата у земљама ЕУ.

Мадрид и Лисабон могу да се надају помоћи својих "рођака" преко океана. Европска криза није обухватила Латинску Америку - наводе експерти.

Шпанија и Португалија су у веома озбиљној финансијској и економској кризи. Оне рачунају да у Латинској Америци постоје организације, фирме или владе, које су у стању да инвестирају у економију Шпаније и Португалије.

За то постоје услови, јер се Латинска Америка развија добро и стабилно, преносе агенције.

Ипак, без обзира на "сродство" и давне везе, Латинска Америка можда није спремна да "загрли" своје старије иберијске рођаке.

У Шпанији је данас веома озбиљна банкарска криза. Санација банака захтијева велике износе. Биће тешко привући приватне капитале у великом обиму, напомињу економски аналитичари. Сљедећи самит биће одржан 2013. године у Панами.

Разлике

Шпанија и Португалија су на рубу банкрота. И Мадрид и Лисабон смањују буџетске ставке и повећавају порезе.

У Јужној и Централној Америци, нарочито у Бразилу, Колумбији, Чилеу биљежи се стабилно повећавање БДП-а. Према прогнозама, 2013. године економски раст на латиноамеричком континенту износиће у просјеку четири одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана