Шпански парламент одобрио штедљиви буџет за 2012.

Танјуг
Шпански парламент одобрио штедљиви буџет за 2012.

Мадрид - Шпански парламент је данас коначно одобрио буџет за 2012. који предвиђа рекордне мјере штедње тешке 27 милијарди евра, у циљу смањења јавног дефицита.

Владајућа конзервативна “Народна партија” премијера Маријана Рахоја искористила је апсолутну већину да одобри серију амандмана, чиме је омогућен штедљиви буџет, пренела је агенција АFP.

Министар финансија Кристобал Монторо навео је да је буџет “гаранција” да ће Шпанија ове године испунити циљ смањења јавног дефицита на 5,3 са 8,9 одсто бруто домаћег производа (БДП) из 2011.

Да би то остварила, централна власт ће морати да ограничи дефицит на 3,5 одсто БДП-а, регионалне власти на 1,5 одсто, а општинске власти на 0,3 одсто.

Међутим, шпанска привреда је у рецесији, а незапосленост је достигла 24,4 одсто, што компликује испуњавање циљева, у вријеме раста трошкова као што су давања за незапослене.

Међународни монетарни фонд (ММФ) навео је овог мјесеца да сумња да ће Шпанија успјети да ове године оствари планирано смањење дефицита, упркос значајним напорима.

Фонд предвиђа да ће шпански дефицит “значајно премашити циљ и бити постепено смањен тек на средњи рок”, док би државни приходи могли да подбаце у односу на очекивања.

ММФ наводи да је Мадрид изгубио кредибилитет прошле године када није успио да испуни циљ и смањи дефицит на шест одсто БДП-а. Да ствар буде гора, наводи фонд, Шпанија је скоро до краја године инсистирала да је све у реду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана