Шпанија званично у рецесији

Агенције
Шпанија званично у рецесији

Мадрид - Шпанија је поново склизнула у рецесију, упркос наставку спровођења непопуларних мјера штедње ради обуздавања превеликог дуга, показују данас објављани званични подаци, преносе агенције.

Шпанска привреда је у првом тромјесечју 2012, други квартал заредом, ослабила за 0,3 одсто, према прелиминиарним подацима Националног института за статистику.

Повратак на рецесију, за коју је окривљена слаба домаћа тражња, услиједио је само двије године након што се Шпанија почетком 2010. опоравила од посљедње кризе.

Овакви подаци не представљају изненађење, будући да је Банка Шпаније дала далеко песимистичнију прогнозу, предвиђајући слабљење економије од 0,4 одсто.

Упркос рецесији и све већој стопи незапослености, која је у првом кварталу достигла 24,4 одсто, шпанска влада је обећала да ће испунити своје амбизиоцне циљеве смањења дефицита како би повратила повјерења тржишта.

На десетине хиљада људи јуче је изашло на улице Шпаније како би протестовали против мјера кресања јавних трошкова, које је предузела конзервативна Народна странка, нарочито у области образовања и здравствене заштите.

Америчка агенција за кредитне рејтинге “Стандард енд Пурс” снизила је данас рејтинге водећих шпанских банака, укључујући “Сантандер” и ББВА, након што је скресала кредитни рејтинг Шпаније због повећања дефицита и економских проблема те земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана