Шпанија продаје “аеродром духова”

Танјуг
Шпанија продаје “аеродром духова”

Мадрид - Аеродром у централној Шпанији, чија је изградња коштала милијарду евра, а на који авиони не слијећу од 2011, понуђен је на продају за свега 100 милиона евра.

С пистом довољно дугачком да на њу слети “ербас 380”, највећи авион на свијету, и капацитетом да опслужи десет милиона путника годишње, аеродром у Сијудад Реалу, око 200 километара јужно од Мадрида, постао је симбол “балона” на шпанском тржишту некретнина, преноси агенција Франс прес.

Први шпански приватни међународни аеродром почео је да ради у децембру 2008, а оператер аеродрома АР Аеропуертос банкротирао је у јуну 2012. због дугова од око 300 милиона евра.

Аеродром је данас понуђен на продају уз почетну цијену од 100 милиона евра, а аукција ће бити окончана 27. децембра, изјавио је портпарол суда у Сијудад Реалу, који надгледа продају.

Сијудад Реал, град са око 75.000 становника, на пола пута између Мадрида и Кордобе, не привлачи много посјетилаца, али је аеродром изграђен с намјером да опслужује и шпанску престоницу и андалузијску обалу, који су од њега удаљени мање од сата брзом железницом.

Посљедњи авион, нискотарифне авио-компаније Вуелинг, слетио је на аеродром крајем 2011, а аеродром је био отворен још шест мјесеци, примајући ријетке приватне летове.

Писта дуга 4.200 км потом је обиљежена жутим крстовима да би пилоти који прелијећу тај предео знали да је слијетање забрањено, пишу шпански медији.

Шпанија, која се полако опоравља од дуготрајне рецесије настале због пуцања “балона” на тржишту некретнина, има највећи број комерцијалних аеродрома у Европи.

Други приватни аеродром у Кастељону, на обали Медитерана, прошао је још горе од оног у Сијудад Реалу, будући да је отворен у марту 2011, а није забиљежио ни један једини лет.

Шпанија је у трећем кварталу изашла из рецесије уз привредни раст од 0,1 одсто, али је незапосленост још велика и износи 26 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана