Шпанија дозволила истраживање нафте код Канарских острва

Танјуг
Шпанија дозволила истраживање нафте код Канарских острва

МАДРИД - Презадужена шпанска влада је данас компанији “Repsol YFP “ дозволила истраживање нафтних резерви у близини Канарских острва, упркос противљењу тог архипелага, који страхује да ће то имати негативне посљедице по туризам.

У првобитним нафтним истраживањима из 2001, која је зауставио суд 2004, откривено је неколико нафтних поља, удаљених око 70 километара од обале, у близини поморске границе са Мароком, који је већ започео радове на бушотинама у тој области, пренела је француска новинска агенција AFP.

Производња нафте би могла достићи 100.000 барела дневно, или десет одсто укупног нафтног увоза Шпаније, што би представљало највеће појединачно нафтно отркиће у Шпанији.

- Нафтна компанија “Repsol”, која поседује 50 одсто конзорцијума који истражује ову област, се нада се ће истраживања започети у року од двије године - рекла је портпарол ове компаније за AFP.

Компанија је, првенствено, у обавези да влади поднесе извјештај о утицају истраживања на животну средину.

Два “Repsolова” партнера у овом подухвату су аустралијска компанија “Вудсајд петролеум”, која има 30-процентни удио, и њемачка компанија “RWE AG”, са преосталих 20 одсто удјела.

Шпанија, која сада производи само око 2.000 барела нафте дневно, је скоро потпуно зависна од увоза нафте. Иако петина њене енергије долази од вјетра, растуће цијене нафте су извршиле притисак на економију, за коју се очекује да ће склизнути у рецесију у овом кварталу.

Нова конзервативна влада Шпаније, која је дошла на власт у децембру, обећала је да ће смањити јавни дефицит са 8,51 одсто бруто домаћег производа (БДП) на 5,3 одсто у 2012. и на три одсто у 2013.

Канарски архипелаг је, после Каталоније, друга најпосјећенија туристичка дестинација у Шпанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана